2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Szíria kártérítést követel az Egyesült Államoktól a légicsapások civil áldozataiért

Szíria állandó ENSZ-képviselete pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak azonnal ki kell vonnia csapatait az országból, és jóvátételt kell fizetnie a civilek haláláért, akik a 2019-ben a kelet-szíriai Baghuz városában végrehajtott légicsapásban vesztették életüket.

Damaszkusz kategorikusan elutasította a Pentagon jelentését, amely szerint nem volt felelős a támadásért, ami szerintük „a hanyagság beismerését jelenti, amely felelősségre vonást követel”.

A Pentagon kedden adott ki egy jelentést, amelyben azt állította, hogy a 2019. március 18-i, az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS/ISIL) szíriai Baghuz városában lévő tábora ellen intézett légicsapás – amely eredetileg mintegy 70 ember halálát okozta – nem sértette meg a bevetési szabályokat és a hadi törvényeket.

A washingtoni értékelés végül azt közölte, hogy az 56 ember közül, akik az amerikai bombatámadás miatt meghaltak, mindössze négyen voltak civilek. A jelentés azt is állította, hogy bár “civilek voltak a robbanás körzetében”, ami civil áldozatokhoz vezetett, a hatalmas erejű bomba ledobására vonatkozó döntés “tudatosságot mutatott a nem harcolókkal szemben”. Annak meghatározásához azonban, hogy ki számít terroristának, egy Obama-kormányzat szerinti szabványt használtak, amely minden megölt katonakorú férfit alapértelmezetten harcosnak minősített.

A szíriai ENSZ-képviselet elutasította a Pentagon következtetéseit, mint “egyértelmű kísérletet arra, hogy az “ISIS” terrorszervezet elleni harc ürügyén felmentse a szíriai amerikai megszálló erőket a civil áldozatokért viselt közvetlen felelősségük alól”, és elutasított minden olyan állítást, miszerint “erőfeszítéseket tettek a civilek és az “ISIS” tagjai közötti különbségtételre”, mint a civilek meggyilkolásának “üres igazolását”.

“Ezek az elfogult vizsgálatok nem tagadhatják, hogy Baghuzban emberiesség elleni bűncselekmény történt” – közölte a misszió pénteken a Newsweeknek.

“Az amerikai kormányzat által felhozott minden olyan indoklás, amely szerint nem sértik meg a hadijogot vagy a bevetési szabályokat, azt a tényt hivatott megkerülni, hogy a Szíriában állomásozó amerikai erők törvénytelenül, a terrorizmus elleni küzdelem ürügyén, a Szíriai Arab Köztársaság kormányának jóváhagyása vagy koordinálása nélkül indítanak katonai csapásokat”.

Annak ellenére, hogy a jelentés állítólag tisztázza az amerikai hadsereget a bűnök alól, a teljes szöveg továbbra is titkos, és csak egy kétoldalas összefoglaló került nyilvánosságra. Magát a robbanás helyszínét gyorsan lebuldózerezték, és az első belső jelentéseket “késleltették, szanálták és titkosították” – írja a New York Times.

A jelentés következtetései szöges ellentétben álltak a helyszínen tartózkodó amerikai személyzet akkori megjegyzéseivel: az egyik katonai elemző állítólag azt mondta, hogy “épp most dobtuk le [az 500 fontos bombát] 50 nőre és gyermekre”, mások pedig megkérdőjelezték, hogy háborús bűncselekménynek voltak-e szemtanúi.

Míg az amerikai központi parancsnokság korábban elismerte, hogy 80 ember halt meg a csapásban, és csak 16 volt állítólagos ISIS-terrorista, a hadsereg azzal védte akcióját, hogy további 60-an szintén terroristák lehettek, mivel “az Iszlám Államban néha nők és gyerekek is fegyvert fogtak”.

A Pentagon legutóbbi jelentése még ezeknek a felhígított megállapításoknak is ellentmondott, és csak annyit ismert el, hogy “az adminisztratív hiányosságok hozzájárultak ahhoz a benyomáshoz, hogy a [Védelmi Minisztérium] nem kezelte komolyan ezt a [polgári áldozatokkal járó] incidenst, nem volt átlátható, és nem követte a saját protokolljait” a polgári áldozatokkal járó incidensekkel kapcsolatban.

Nemzetközi civil társadalmi csoportok a Pentagon polgári áldozatokról szóló jelentési protokolljait hiányosnak minősítették, legutóbb egy afganisztáni incidenst követően, amelyben egy afgán civil szervezet munkatársa és kilenc családtagja – köztük hét gyermek – halt meg egy állítólag egy ISIS-terrorista ellen intézett légicsapásban. Ez a vizsgálat is megállapította, hogy a amerikai gyilkosok részéről nem történt “kötelességszegés vagy gondatlanság”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...