2023, április 2.
14 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Szijjártó: hazugság, hogy orosz megrendelés állna a magyar Ukrajna-politika mögött

Hazugság, hogy Magyarország orosz megrendelésre folytatná az Ukrajna-politikáját, a kormány lépései mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Kijev mielőbb visszavonja a Kárpátalján élő 150 ezres magyar kisebbség megszerzett jogait sértő törvényeket – jelentette ki Szijjártó Péter a NATO pénteki külügyminiszteri találkozójának szünetében.

“A lehető leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak azt a hazugsághadjáratot, melyet ukrán politikusok indítottak, miszerint Magyarország Ukrajna-politikájának valamifajta orosz determinációja lenne” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter a NATO brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztatóján.

[su_box title=”Korábban írtuk” style=”soft” box_color=”#183887″]Ukrajna nem teljesíti Magyarország követeléseit[/su_box]

Hozzátette, Magyarország több szolidaritást vár el a NATO részéről. Mint közölte, gyakorlatilag felmentést adnak az ukránoknak arra, hogy geopolitikai pozíciójuk miatt ne tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek azzal, hogy bár kétszer is felrobbantják a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodáját, “senki egy szót nem szól”. Ez elfogadhatatlan és felháborító – mondta Szijjártó, aki szerint jogos elvárás, hogy a szövetségesek kitartsanak egymás mellett.

“A NATO-Ukrajna csúcstalálkozó megrendezése kizárólag az ukránokon múlik, nem rajtunk” – hangoztatta.

Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára a magyar vétó miatt elmaradt NATO-Ukrajna miniszteri találkozó ügyével kapcsolatban csütörtökön fontosnak nevezte, hogy Magyarország és Ukrajna mielőbb megállapodjon a vitás kérdésekről. Hozzátette, nagyköveti szinten össze tudták hívni a NATO-Ukrajna tanácskozásokat, de a szövetségen belül nagy támogatottsága lenne, hogy miniszteri szintű üléseket is tartsanak.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a katonai szervezetnek a keleti mellett a délről érkező kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adnia, ugyanis az illegális bevándorlási hullámok veszélyeztetik az európai térség biztonságát és stabilitását.

Kijelentette, a NATO-nak segítenie kell az Európai Uniónak a migrációs áramlások féken tartásában és megelőzésében, a magyar kormány szerint ezért a szövetségnek folytatnia kell a földközi-tengeri műveleteit.

Szijjártó üdvözölte a kezdeményezést, hogy a NATO önálló kiképző missziót indít Irakban, és kiemelte, Magyarország ehhez kész hozzájárulni, az ország teljesíteni fogja szövetségesi kötelességeit. Rámutatott: 165 magyar katona jelenleg is a térségben állomásozik, a parlamenti mandátum pedig 200 főre vonatkozik.

Végezetül azon véleményének is hangot adott, hogy miközben a NATO hozzájárul Afganisztán stabilitásának megteremtéséhez és fenntartásához, “legitim, jogos és szükséges” az az elvárás, hogy a dél-ázsiai ország “szűnjön meg kibocsátó országnak lenni az Európába irányuló migrációs folyamatok vonatkozásában”. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: orosz tűzörvény zúdul az ukrán állásokra a Szvatovo-Kremenna fronton

Az orosz Központi Katonai Körzet egységei folytatják offenzívájukat a frontvonalon Szvatovo-Kremenna közelében. Az orosz páncélos csoportok támadása előtt rakéta-sorozatvetők, tarackok és harckocsik tűzörvénye zúdul az...

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...
spot_img

Videó