2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Szerbia növeli az orosz gázimportot

Szerbia december elsejétől napi 2 millió köbméter gázhoz jut Oroszországból – mondta csütörtökön Dusan Bajatovic, a Srbijagas állami energiaszolgáltató vezetője a RIA Novosztyinak.

Jelenleg Oroszország Szerbia egyetlen földgázszolgáltatója. Belgrád már biztosította az évi 2,2 milliárd köbméter gázt, ami az ország szükségletének 62 százalékát fedezi, és további 700 millió köbmétert tervez lefoglalni a téli időszakra.

A hónap elején Vojislav Vuletic, a szerbiai gázszövetség vezetője azt mondta, hogy a jelenlegi fogyasztási ütem mellett az országnak évente mintegy 4 milliárd köbméterre lenne szüksége, mivel az ország eltávolodik az elavult széntüzelésű erőművektől. Az ország állami tulajdonban lévő elektromos áramszolgáltatója, az EBS új gáztüzelésű erőművek építését tervezi több városban, köztük Belgrádban, Nisben és Újvidéken.

Szerbia, amely Oroszországból a Török Áramlat gázvezetéken keresztül kapja a gázt, szintén támogatta Moszkva javaslatát egy törökországi földgázelosztó központ építésére, mondván, hogy ez segítene Belgrádnak kielégíteni növekvő energiaigényét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...