2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Robbanóanyag-maradványokat találtak az Északi Áramlat közelében

Svéd nyomozók robbanóanyag nyomaira bukkantak az Északi Áramlat tenger alatti gázvezetékek felrobbantási helyszínein talált “idegen tárgyak” darabjain – közölte pénteken az ország biztonsági szolgálata, a Sapo. Az új bizonyítékok megerősítik, hogy a gázvezetékek szabotázsakció célpontjai voltak – közölték.

“Az előrehaladott elemzési munka még folyamatban van – a cél az, hogy véglegesebb következtetéseket vonjunk le az Északi Áramlat incidensekkel kapcsolatban” – közölte a hivatal. “A vizsgálat kiterjedt és összetett, és végül kiderül, hogy gyanúsítható-e valaki, és később büntetőeljárás alá vonható-e emiatt”.

A szeptember végén történt robbanások, amelyek a négy vezetékszál közül hármat átszakítottak, a negyediket pedig megrongálták. Az Északi Áramlat infrastruktúrája közvetlenül összekötötte Oroszországot Németországgal, de a támadás idején nem volt teljesen működőképes az Oroszország és a nyugati országok között az ukrajnai válság miatt kialakult helyzet miatt.

Az incidens akkor történt, amikor a német lakosságot egyre inkább elbizonytalanították az emelkedő energiaárak, ami részben annak a döntésnek tudható be, hogy az EU az ukrajnai katonai művelet megtorlásaként megszakította a kereskedelmet Moszkvával. Az Északi Áramlat incidens miatt fizikailag lehetetlenné vált a Balti-tenger alatti közvetlen szállítás folytatása.

Moszkvai tisztviselők az Egyesült Államokat látták a helyzet legnagyobb haszonélvezőjének. Washington régóta nyomást gyakorolt Németországra, hogy csökkentse az Oroszországgal való energetikai együttműködést, és alternatívaként a drágább cseppfolyósított földgázt (LNG) ajánlották fel.

Az orosz hadsereg azt állította, hogy az Egyesült Királyságnak is köze lehetett a szabotázshoz, amit britek visszautasítottak.

Oroszország szerint az, hogy az uniós országok nem engedik, hogy részt vegyen a robbantások kivizsgálásában, felveti a kérdést, vajon akarják-e, hogy kiderüljön az igazság. Németország, Svédország és Dánia egy-egy saját vizsgálatot folytat. A két skandináv ország joghatósági igényt támaszt, mivel a vezetékek a kizárólagos gazdasági övezetükön haladnak keresztül. A három ország nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elutasította a közös vizsgálócsoport létrehozásának ötletét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...