2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Szerbia az új szankciókról: az EU a jövőbeni megaláztatásunk és szenvedésünk helyszíne

A szerb kormány az orosz olajexportot célzó legújabb uniós szankciócsomagot bírálta, és azt a Szerbia elleni “első uniós szankciócsomagnak” nevezte.

Az orosz kőolaj tengeri szállításának korlátozása túlságosan megdrágítja azt Szerbia számára, és súlyosan árt az ország gazdaságának – közölték csütörtökön kormánytisztviselők.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter megdöbbenésének hangot adó nyilatkozatában az EU-t “a jövőbeni megaláztatásunk és szenvedésünk helyének” nevezte.

Belgrád mostantól “kénytelen lesz drágábban iraki olajat vásárolni, és ezzel több százmillió eurót veszít” – érvelt, azzal vádolva a szomszédos Horvátországot, amely EU-tagállam, hogy lobbizott az új intézkedésekért.

Vulin szerint az EU politikájának egyetlen “következetes” jellemzője a “szabad nemzeteken való bosszúállás”, és elítélte, hogy a nyugat-balkáni országok nem mentesültek az Oroszország-ellenes intézkedések legutóbbi sorozata alól.

Az EU “nem a nyolcadik szankciócsomagot vezette be Oroszország ellen, hanem az első szankciócsomagot Szerbia ellen” – mondta a miniszter.

Úgy vélte, ezért “jobb katonailag és politikailag semleges országnak lenni”, mint egy olyan nemzetek klubjának tagjának, amely engedi, hogy a tagjai “[pszichológiai] komplexusai” irányítsák a műsort.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök ugyanilyen kritikusan nyilatkozott az új szankciókról, mondván, hogy azokat “az egész szerb nép életének és életszínvonalának rovására” vezették be. “Ez több száz millió euróba fog nekünk kerülni” – mondta Brnabic a szerbiai Happy TV műsorszolgáltatónak.

“Amit Oroszországgal gondoltak, azt szerdán velünk tették, mert mi a horvátországi kőolajvezetéktől függünk” – tette hozzá a miniszterelnök, aki azzal vádolta Brüsszelt, hogy “az energiát politikai zsarolásra és megtorlásra használja”.

Az EU csütörtökön jelentette be az Oroszországgal szembeni nyolcadik korlátozási csomagot, amely árplafont és az orosz nyersolaj és kőolajtermékek harmadik országokba irányuló tengeri szállításának “további korlátozását” tartalmazza.

Szerbia tengeri úton importál orosz kőolajat egy horvátországi kikötői terminálon keresztül Krk szigetén, ahonnan aztán csővezetéken keresztül Szerbia területére szállítják.

A szerb média szerint az új intézkedések legalább 20%-kal drágítanák az ilyen importot. Júniusban Aleksandar Vučić szerb elnök arra figyelmeztetett, hogy az uniós szankciók miatt Szerbia november 1-je után nem lesz képes orosz kőolajat importálni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...