2022, december 1.
5 C
Budapest
-10.2 C
Moszkva

Az EU elfogadta a 8. szankciós csomagot Oroszország ellen – itt vannak a részletek

Az Európai Unió újabb büntetőintézkedéseket jelentett be, amelyek célja az orosz kormányra és gazdaságra gyakorolt nyomás fokozása.

A honlapján csütörtökön közzétett közlemény szerint a szankciócsomag “alapot teremt az uniós jogszabályokba az orosz olaj harmadik országok számára történő tengeri szállításával kapcsolatos árplafon bevezetéséhez, valamint a nyersolaj és kőolajtermékek harmadik országokba irányuló tengeri szállításának további korlátozásához”.

A blokk emellett kiterjeszti az Oroszországból származó vagy onnan exportált acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További korlátozásokat vezetnek be a fapép és a papír, a cigaretta, a műanyagok és a kozmetikumok, valamint az ékszeriparban használt elemek, például a kövek és a nemesfémek behozatalára is. A légiközlekedési ágazat további korlátozásokkal szembesül az áruk értékesítésére, szállítására, illetve exportjára vonatkozóan.

Emellett a szankciók több személyt is célba vesznek, többek között az orosz védelmi minisztériumban. Emellett megtiltják, hogy uniós állampolgárok bizonyos orosz állami tulajdonú szervezetek, szervezetek vagy testületek igazgatótanácsában bármilyen tisztséget betöltsenek.

“Tovább sújtjuk Oroszország hadigazdaságát, korlátozzuk Oroszország import/export kapacitását, és gyorsított ütemben haladunk az orosz energiafüggőségtől való megszabadulás felé” – mondta Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

Eközben Andrzej Sados lengyel EU-nagykövetet a Reuters idézte:

“A csomag lehetett volna sokkal erősebb is. De tekintettel arra, hogy egyhangúságra van szükségünk… fontos, hogy ez egy határozott válasz Oroszország legújabb agresszív lépéseire”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...