2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

Az EU elfogadta a 8. szankciós csomagot Oroszország ellen – itt vannak a részletek

Az Európai Unió újabb büntetőintézkedéseket jelentett be, amelyek célja az orosz kormányra és gazdaságra gyakorolt nyomás fokozása.

A honlapján csütörtökön közzétett közlemény szerint a szankciócsomag “alapot teremt az uniós jogszabályokba az orosz olaj harmadik országok számára történő tengeri szállításával kapcsolatos árplafon bevezetéséhez, valamint a nyersolaj és kőolajtermékek harmadik országokba irányuló tengeri szállításának további korlátozásához”.

A blokk emellett kiterjeszti az Oroszországból származó vagy onnan exportált acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További korlátozásokat vezetnek be a fapép és a papír, a cigaretta, a műanyagok és a kozmetikumok, valamint az ékszeriparban használt elemek, például a kövek és a nemesfémek behozatalára is. A légiközlekedési ágazat további korlátozásokkal szembesül az áruk értékesítésére, szállítására, illetve exportjára vonatkozóan.

Emellett a szankciók több személyt is célba vesznek, többek között az orosz védelmi minisztériumban. Emellett megtiltják, hogy uniós állampolgárok bizonyos orosz állami tulajdonú szervezetek, szervezetek vagy testületek igazgatótanácsában bármilyen tisztséget betöltsenek.

“Tovább sújtjuk Oroszország hadigazdaságát, korlátozzuk Oroszország import/export kapacitását, és gyorsított ütemben haladunk az orosz energiafüggőségtől való megszabadulás felé” – mondta Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

Eközben Andrzej Sados lengyel EU-nagykövetet a Reuters idézte:

“A csomag lehetett volna sokkal erősebb is. De tekintettel arra, hogy egyhangúságra van szükségünk… fontos, hogy ez egy határozott válasz Oroszország legújabb agresszív lépéseire”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó