2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Szberbank: Oroszországban rekord gabonatermés várható

Oroszország az idén mintegy 150 millió tonna gabonatermésre számít, ami 15 millió tonnával több a 2017-es rekordnál – közölte csütörtökön az orosz Szberbank vezérigazgató-helyettese.

Egy ilyen termelési szint 60 millió tonnára növelné az exportkapacitást, ami 5 millióval több, mint a 2017-2018-as szezonban – írta Alekszandr Vedjahin az orosz Izvesztyija című lapnak írt cikkében.

Vedjahin megjegyezte, hogy a 2000-es évek elején Oroszország nettó gabonaimportőr volt, és kevesebb mint 20 év kellett ahhoz, hogy az ország 20 százalékos piaci részesedéssel a világ legnagyobb búzaexportőrévé váljon. Csak 2021-ben több mint 120 ország vásárolt orosz gabonát.

Idén azonban az orosz gabonaexportot a nyugati szankciók korlátozzák. “Az exportőrök nehézségekkel küzdenek a teherhajókkal és a rakománybiztosítással, valamint a gabonavásárlókkal való pénzügyi elszámolással kapcsolatban” – mondta.

Emellett a fekete-tengeri kikötőkből érkező gabonaszállítások megnövekedett biztonsági kockázatai arra kényszerítették a vevőket, hogy alternatív exportőrök felé forduljanak.

Ennek eredményeként Oroszország júliustól szeptemberig mindössze 12 millió tonna gabonát értékesített, ami 20%-kal kevesebb, mint az elmúlt három év azonos időszakában.

Mivel azonban a világpiacokon továbbra is búzahiány van, az elemzők arra számítanak, hogy az orosz gabona iránti kereslet a következő téli hónapokban helyreáll.

A Sberbank vezérigazgató-helyettese szerint a rekordtermésre vonatkozó várakozások, valamint az ukrán gabonaexportot feloldó júliusi megállapodás 25%-kal csökkentette az exportárakat, és növelte a világpiacokon való elérhetőségét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...