2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Szberbank: Oroszországban rekord gabonatermés várható

Oroszország az idén mintegy 150 millió tonna gabonatermésre számít, ami 15 millió tonnával több a 2017-es rekordnál – közölte csütörtökön az orosz Szberbank vezérigazgató-helyettese.

Egy ilyen termelési szint 60 millió tonnára növelné az exportkapacitást, ami 5 millióval több, mint a 2017-2018-as szezonban – írta Alekszandr Vedjahin az orosz Izvesztyija című lapnak írt cikkében.

Vedjahin megjegyezte, hogy a 2000-es évek elején Oroszország nettó gabonaimportőr volt, és kevesebb mint 20 év kellett ahhoz, hogy az ország 20 százalékos piaci részesedéssel a világ legnagyobb búzaexportőrévé váljon. Csak 2021-ben több mint 120 ország vásárolt orosz gabonát.

Idén azonban az orosz gabonaexportot a nyugati szankciók korlátozzák. “Az exportőrök nehézségekkel küzdenek a teherhajókkal és a rakománybiztosítással, valamint a gabonavásárlókkal való pénzügyi elszámolással kapcsolatban” – mondta.

Emellett a fekete-tengeri kikötőkből érkező gabonaszállítások megnövekedett biztonsági kockázatai arra kényszerítették a vevőket, hogy alternatív exportőrök felé forduljanak.

Ennek eredményeként Oroszország júliustól szeptemberig mindössze 12 millió tonna gabonát értékesített, ami 20%-kal kevesebb, mint az elmúlt három év azonos időszakában.

Mivel azonban a világpiacokon továbbra is búzahiány van, az elemzők arra számítanak, hogy az orosz gabona iránti kereslet a következő téli hónapokban helyreáll.

A Sberbank vezérigazgató-helyettese szerint a rekordtermésre vonatkozó várakozások, valamint az ukrán gabonaexportot feloldó júliusi megállapodás 25%-kal csökkentette az exportárakat, és növelte a világpiacokon való elérhetőségét.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó