2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit – közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a Harkov megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóalj-csoport sikertelenül támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt. Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítő csoportot és két nagykaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót.

A tábornok közölte, hogy Zajcevo orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát veszített, Novij Komarnál pedig légicsapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt. Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt tovább stabilizálódik.

A katonai szóvivő azt mondta, hogy délen, Andrijivka és Krivij Rih felől négy ukrán taktikai zászlóalj-csoport eredménytelenül próbálkozott áttöréssel Dudcsany, Szuhanove, Szadok és Bruskinszke irányába, de mindenhonnan visszaszorították őket az orosz védelmi vonalból, aminek következtében több mint száz ukrán katona esett el, hat harckocsi, nyolc páncélozott harcjármű és kilenc jármű pedig üzemképtelenné vált.

Az orosz légierő precíziós rakétákkal három pontonhidat semmisített meg a Mikolajiv megyei Velike Artakovénál és a Herszon megyei Novohrihorivkánál és Bila Hrinicánál. E két régió három településénél légi- és tüzérségi csapások megölték az ukrán 35. tengerészgyalogos, a 46. légimozgékonysági és a 60. lövészdandár több mint 280 katonáját, és megsemmisítettek kilenc haditechnikai eszközt.

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán különleges műveleti egységek mintegy 100-110 katonája a zaporozsjei atomerőmű bevételére készül, féléves nagy-britanniai kiképzés után. Az ukrán erők erre több kísérletet tettek már, egyebek között szeptember 1-jén, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának napján.

Rogov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg nagyobb erőket vont össze Zaporozsje megyében, mint bármikor a háború kezdete óta.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a hadijelentés szerint nyolc vezetésipontot, 63 tüzérségi egységet és 173 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, megsemmisítve egyebek között négy lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt és két Grad-üteget.

Az orosz légierő az elmúlt nap folyamán lelőtt egy ukrán MiG-29-est és egy Szu-24-est, az orosz légvédelem pedig kilenc ukrán drónt és három Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 315 repülőgépet, 157 helikoptert, 2160 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5412 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 862 rakétasorozatvetőt, 3452 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6316 katonai járművet veszítettek.

A helyi hatóságok több orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckból és Herszonból jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...