2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Lengyel elnök: tárgyalunk Washingtonnal az amerikai nukleáris fegyverek lengyel területen történő állomásoztatásáról

Varsó megbeszéléseket folytatott Washingtonnal az amerikai nukleáris fegyverek lengyel területen történő állomásoztatásáról az Oroszország által jelentett növekvő fenyegetés közepette – közölte Andrzej Duda elnök.

“A probléma mindenekelőtt az, hogy nem rendelkezünk atomfegyverekkel” – mondta Duda a Gazeta Polska című napilapnak adott szerdai interjújában. “Semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben nekünk, Lengyelországnak ez a rendelkezésünkre állna” – tette hozzá.

A megoldást az jelenthetné, ha Varsó részt venne a washingtoni “nukleáris megosztási” programban – javasolta az elnök.

“Beszéltünk az amerikai vezetőkkel arról, hogy az Egyesült Államok fontolgat-e egy ilyen lehetőséget. A kérdés továbbra is nyitott” – mondta.

Egy amerikai tisztviselő azonban azt mondta, hogy a Fehér Háznak “nincs tudomása arról, hogy ez a kérdés felmerült volna” – írja a The Guardian.

Jelenleg az amerikai atomfegyverek Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban vannak telepítve a nukleáris megosztási program részeként. Az öt NATO-tagállam csak befogadja az atomfegyvereket, amelyek továbbra is Washington tulajdonában maradnak.

Dudát az Oroszország által állítólagosan jelentkező nukleáris fenyegetésről is kérdezték.

“Ha [az oroszok] nukleáris háborút indítanak, akkor nem lesz jövőjük. Még ha túl is élik, az egész világon átkozottak lesznek. Tisztában vannak vele, hogy átlépik azt a határt, amelyen túl már semmi sem marad” – mondta az elnök.

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva kész “minden eszközt bevetni”, hogy megvédje magát, ha területi integritása veszélybe kerül. Putyin szavait azonban egyesek Nyugaton úgy értelmezték, hogy “burkoltan fenyegetőzött” azzal, hogy atomfegyvereket vet be a jelenleg is zajló ukrajnai konfliktusban.

Szerdán Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov rámutatott, hogy Moszkvának és Washingtonnak kötelessége megakadályozni, hogy a világ “katasztrófába csússzon”, amelyben nukleáris fegyverek is szerepet játszanak. Mint mondta, változatlanul megmaradt Oroszország álláspontja, miszerint nukleáris konfliktust nem lehet kirobbantani és nem lehet megnyerni.

Más magas rangú moszkvai tisztségviselők is kitartottak amellett, hogy az ország senkit sem fenyeget atomfegyverekkel, és rámutattak Oroszország katonai doktrínájára, amely szerint nukleáris fegyvereket csak akkor lehet bevetni, ha ilyen vagy más tömegpusztító fegyvereket vetnek be az állam ellen, vagy ha az államot a hagyományos fegyverek által jelentett egzisztenciális veszély fenyegeti.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó