2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Lengyel elnök: tárgyalunk Washingtonnal az amerikai nukleáris fegyverek lengyel területen történő állomásoztatásáról

Varsó megbeszéléseket folytatott Washingtonnal az amerikai nukleáris fegyverek lengyel területen történő állomásoztatásáról az Oroszország által jelentett növekvő fenyegetés közepette – közölte Andrzej Duda elnök.

“A probléma mindenekelőtt az, hogy nem rendelkezünk atomfegyverekkel” – mondta Duda a Gazeta Polska című napilapnak adott szerdai interjújában. “Semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben nekünk, Lengyelországnak ez a rendelkezésünkre állna” – tette hozzá.

A megoldást az jelenthetné, ha Varsó részt venne a washingtoni “nukleáris megosztási” programban – javasolta az elnök.

“Beszéltünk az amerikai vezetőkkel arról, hogy az Egyesült Államok fontolgat-e egy ilyen lehetőséget. A kérdés továbbra is nyitott” – mondta.

Egy amerikai tisztviselő azonban azt mondta, hogy a Fehér Háznak “nincs tudomása arról, hogy ez a kérdés felmerült volna” – írja a The Guardian.

Jelenleg az amerikai atomfegyverek Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban vannak telepítve a nukleáris megosztási program részeként. Az öt NATO-tagállam csak befogadja az atomfegyvereket, amelyek továbbra is Washington tulajdonában maradnak.

Dudát az Oroszország által állítólagosan jelentkező nukleáris fenyegetésről is kérdezték.

“Ha [az oroszok] nukleáris háborút indítanak, akkor nem lesz jövőjük. Még ha túl is élik, az egész világon átkozottak lesznek. Tisztában vannak vele, hogy átlépik azt a határt, amelyen túl már semmi sem marad” – mondta az elnök.

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva kész “minden eszközt bevetni”, hogy megvédje magát, ha területi integritása veszélybe kerül. Putyin szavait azonban egyesek Nyugaton úgy értelmezték, hogy “burkoltan fenyegetőzött” azzal, hogy atomfegyvereket vet be a jelenleg is zajló ukrajnai konfliktusban.

Szerdán Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov rámutatott, hogy Moszkvának és Washingtonnak kötelessége megakadályozni, hogy a világ “katasztrófába csússzon”, amelyben nukleáris fegyverek is szerepet játszanak. Mint mondta, változatlanul megmaradt Oroszország álláspontja, miszerint nukleáris konfliktust nem lehet kirobbantani és nem lehet megnyerni.

Más magas rangú moszkvai tisztségviselők is kitartottak amellett, hogy az ország senkit sem fenyeget atomfegyverekkel, és rámutattak Oroszország katonai doktrínájára, amely szerint nukleáris fegyvereket csak akkor lehet bevetni, ha ilyen vagy más tömegpusztító fegyvereket vetnek be az állam ellen, vagy ha az államot a hagyományos fegyverek által jelentett egzisztenciális veszély fenyegeti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.