2023, február 7.
-0.9 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Svájci tanulmány: csak a nyugati vállalatok 9 százaléka hagyta el az orosz piacot

A szankciók tavalyi bevezetése óta az EU és a G7-országok azon vállalatainak kevesebb mint 9%-a hagyta el az országot, amelyeknek leányvállalataik voltak Oroszországban – derült ki a svájci St. Galleni Egyetem közgazdászainak kutatásából.

A tanulmány, amely a több millió vállalatról szóló információkat tartalmazó globális adatbázis, az OBRIS adatai alapján készült, kimutatta, hogy 2022 áprilisában 36 000 nemzetközi vállalat, köztük 3444 külföldi jogalany leányvállalata működött Oroszországban, amelyek közül 1404 uniós és G7 ország vállalatának tulajdonában összesen 2405 leányvállalat volt.

A kutatók ezután ellenőrizték, hogy ezek közül a vállalatok közül hányan mondtak le a részesedésükről vagy adták el a fióktelepüket, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 1 404 vállalatból mindössze 120 (8,5%) tett így.

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy csak azokra a vállalatokra összpontosítottak, amelyek visszavonták tőkerészesedéseiket, és nem vizsgálták az egyéb kereskedelmi kapcsolatokat, mint például az export, a licencelés és a franchise. Megállapították, hogy 2022 novemberének végén “az EU és a G7 vállalatok 8,5%-a vált meg legalább egy oroszországi leányvállalatától”.

Ennek ellenére számos neves nemzetközi vállalat a szankciók nyomására leállította oroszországi tevékenységét. A listán többek között amerikai, európai és japán autógyártók (Ford, Renault, Toyota), energiaipari nagyvállalatok (ExxonMobil, Shell), bankok (Deutsche Bank, Sociеtе Gеnеral, Citi), tanácsadó cégek (McKinsey, KPMG), kiskereskedelmi vállalatok (IKEA), étterem- és szállodaláncok (McDonaldʼs, Starbucks, Marriott), ruházati márkák (H&M, Nike) szerepelnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...