2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

A korrupciós botrányok után lemondott három vezető tisztviselő Ukrajnában

Egyszerre három jelentős ukrán tisztségviselő mond le: Vjacseszlav Sapolovalov védelmi miniszterhelyettes lemondó levelet írt, az elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes már elvesztette posztját.

A hadsereg szerint az ukrán fegyveres erők logisztikájáért felelős Sapovalov az élelmiszerbeszerzési botrány után mondott le.

“Vjacseszlav Sapovalov <…> felmentését kérte annak érdekében, hogy az élelmezési szolgáltatások beszerzésével kapcsolatos vádaskodás kampánya ne jelentsen veszélyt az Ukrán Fegyveres Erők stabil ellátására” – áll a közleményben.

Olekszij Reznyikov miniszter támogatta képviselője kérését, és megfelelő javaslattal fordult a kormányhoz – tette hozzá a védelmi minisztérium. Ugyanakkor Sapovalov nyilatkozatát “az európai és demokratikus politika hagyományaihoz méltó cselekedetnek”, az ellene felhozott vádakat pedig alaptalannak nevezték.

Az ukrán média csalással vádolja a védelmi minisztériumot a Zsitomír, Kijev, Poltava, Szumi, Cserkaszi és Csernyihiv régiókban állomásozó katonai egységek étkeztetéséről szóló megállapodás megkötésekor. Az üzlet összege több mint 13 milliárd hrivnya (több mint 350 millió dollár). Újságírók szerint a védelmi minisztérium kétszer-háromszor drágábban vásárolja a termékeket, mint amennyit a kijevi kiskereskedelmi üzletekben lehet kapni.

A katonai ügynökség válaszul közölte, hogy ezt az információt “a szándékos manipuláció és félrevezetés jeleivel” terjesztették. Reznyikov pedig technikai hibával magyarázta a túlárazott termékeket.

Lemondások az ukrán Elnöki Hivatalban és a Legfőbb Ügyészségen

Előző nap lemondott az elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko. Ma Volodimir Zelenszkij helyt adott a kérésének.

Timosenko számos botrányos jelentésben szerepelt. Októberben az újságírók többek között arról írtak, hogy hivatalos útjain az amerikai General Motors által humanitárius célokra adományozott terepjáróval közlekedett.

Timosenkót később megrótták, amiért egy Kijev melletti elit faluban lakik, amelyet “az ukrán milliomosok lakóhelyének” neveztek.

Egy másik elbocsátás Olekszij Szimonenko főügyészhelyettesé volt. Itt a botrány oka az volt, hogy Szimonenko Zelenszkij felhívása ellenére tíz napra Spanyolországba utazott, mégpedig Grigorij Kozlovszkij üzletember feleségének cégéhez tartozó autóval.

Érthetetlenek ezek a botrányok, hiszen nemrég Zelenszkij elnök bejelentette, hogy Ukrajnában megszűnt a korrupció.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...