2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Kreml: a Leopard tankok szállítása nem sok jót ígér az orosz-német kapcsolatoknak

A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem sok jót ígér az orosz-német kapcsolatoknak, és elkerülhetetlenül befolyásolni fogja azok jövőbeni fejlődését – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Az ilyen szállítmányok nem jelentenek jót a [orosz-német] kapcsolatok jövőjére nézve. Kétségtelenül nyomot hagynak és elkerülhetetlenül rányomják bélyegüket e kapcsolatok jövőjére” – mondta a szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy miként változnak majd az orosz-német kapcsolatok, ha Berlin jóváhagyja a Leopard harckocsik Kijevbe történő szállítását.

Peszkov szerint az orosz-német kapcsolatok “már most is meglehetősen mélyponton vannak”.

“Nem figyelhető meg semmilyen érdemi párbeszéd Németországgal vagy más EU-, NATO-országokkal” – mondta.

Korábban kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Boris Pistorius német védelmi miniszterrel Berlinben tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Németország hamarosan döntést hoz a Leopárdokról.

Január 20-án a németországi Ramstein légibázison tartották a mintegy 50 ország védelmi minisztereinek újabb találkozóját, amely után Pistorius azt mondta, hogy a résztvevők még nem hoztak döntést a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába történő szállításáról.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Varsó külön országkoalíciót hoz létre, amely kész harckocsikat szállítani Ukrajnának, amennyiben Németország nem járul hozzá.

A miniszterelnök szerint Lengyelország már meghozta a döntést, hogy egy század (legfeljebb 14 jármű) ilyen harckocsit szállít Ukrajnának, és Berlin álláspontjától függetlenül önállóan fog cselekedni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...