2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Svájc felzárkózott az EU Oroszország elleni szankcióihoz

“Véleményünk szerint, Bern döntései megalapozatlanok, s azt bizonyítják, hogy Svájc – a saját kárára – próbál lépést tartani az EU felől érkező barátságtalan lépésekkel” mondotta Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere.

Az Augusztus 27.-ei ülése során, a Svájci Szövetségi Tanács további szankciós lépéseket hagyott jóvá Oroszország ellen. A katonai kereskedelem és a kettős célú termékek mellé bevették a szankciós listára az olaj- és gáz kitermelési eszközök szállítását, felszereléseket is, illetőleg tiltólistára került a Krímmel való kommunikáció, valamint egy listányi orosz magánszemély és vállalat számára megtiltották banki számlanyitási műveletek végzését.

A svájci kormány döntést hozott továbbá, hogy korlátozzák a hosszú lejáratú kötvények kihelyezését 5 orosz bankhoz, melyeket az EU már szankcionált pénzügyileg korábban. Ezek a Sberbank, VTB, Gazprombank, VEB és a Russian Agricultural Bank.Ezen bankok a jövőben a svájci hatóságoktól kell engedélyt kérjenek Svájcban történő kötvény-eladásra, annak megakadályozására, hogy kötvényeket adjanak el Svájcban az EU szankciók megkerülésével.

A kötvénykibocsátásokhoz- kötvényeladásokhoz kiadandó engedélyek akkor lesznek megadva számukra jövőbéli tranzakcióiknál, ha a kibocsátások egyeznek a bank átlagos financiális kötelezettségeivel az utóbbi három évre visszamenőleg- adta ki a svájci kormány a nyilatkozatot.

Ez a szankció nem érinti az orosz bankok Svájcban tevékenykedő leányvállalatait egészen addig, amíg nem cselekszenek az anyavállalataik nevében illetőleg nem hajtanak végre utasításokat az anyavállalatoktól.

Svájc hozzátett 11 új magánszemély és vállalat nevet a szankciós listához, megtiltva svájci közvetítőknek, hogy új üzleti kapcsolatba lépjenek velük, illetőleg a svájci társaságok kötelesek értékesítés útján megállni a szankcionált és letiltott orosz magánszemélyekkel és vállalatokkal közös üzleti részesedéseiktől.

Svájc megtiltotta az orosz hadfelszerelések behozatalát, illetőleg olajipari felszerelések Oroszországba szállítását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....