2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Sportminiszter: az oroszok olimpiai eltiltása bűncselekmény lenne

Oleg Maticin orosz sportminiszter figyelmeztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy az orosz sportolók esetleges kizárása a 2024-es párizsi olimpiai játékokról “bűncselekmény” lenne.

Oroszország a 2020-as tokiói és a 2022-es pekingi játékokon az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) néven szerepelt a régóta húzódó doppingvita szankciói miatt.

Négy nappal a téli olimpia befejezése után azonban Oroszország katonai műveletet indított Ukrajnában, ami arra késztette a NOB-ot, hogy azt ajánlja a sportági szövetségeknek világszerte, hogy tiltsák ki csapatait, klubjait és sportolóit minden nemzetközi sporteseményről.

Egyes sportágak, például a tenisz, semleges státuszban engedélyezték az oroszok versenyzését, bár számos szövetség általános tiltást adott ki.

Az atlétikában Oroszország nem küldhet versenyzőket az oregoni Eugene-ben zajló világbajnokságra, mivel Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet vezetője szerint “elképzelhetetlen” a jelenlétük.

Craig Reedie, a NOB befolyásos személyisége a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Oroszországot a 2024-es párizsi olimpiáról való kizárás fenyegeti, mivel sportolóik esetleg nem indulhatnak a kvalifikációs versenyeken.

Maticin orosz sportminiszter erős kritikával reagált a párizsi játékokról való esetleges kitiltás lehetőségére.

“Többször elmondtuk, és ezt más országok és szövetségek képviselői is megerősítették, hogy Oroszország nélkül a világ sportjának fejlődése lehetetlen” – jegyezte meg Maticin a Match TV-nek.

“És megfosztani [Oroszországot] az olimpiai játékokon való részvétel jogától, úgy gondolom, hogy ez bűncselekmény lenne, és még nagyobb viszálykodáshoz vezetne az olimpiai mozgalmon belül”.”

“Készek vagyunk a fejlődésre bármilyen formátumban, bármilyen perspektívában” – árulta el Maticin, miközben hangsúlyozta, hogy “nem látja szükségét annak, hogy valamilyen alternatív játékokat hozzunk létre”.

“Van elég formátumunk és lehetőségünk – BRICS, SCO, FÁK, hogy sportolóink ne veszítsék el a versenykörnyezetet. Az idő majd megmutatja, remélem, hogy a nemzetközi szövetségekben és a NOB-ban győzni fog a józan ész” – folytatta.

Maticin hozzátette, hogy nincs információ arról, hogy hány orosz sportoló dönthet úgy, hogy állampolgárságot vált, hogy nemzetközi versenyeken indulhasson.

“Hivatalosan nem kerestek meg minket. A vezető sportolók közül senki sem fejezte ki szándékát és nem foglalt aktívan állást a sportállampolgárság megváltoztatása érdekében” – mondta a miniszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...