2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

NOB: az eltiltással az orosz sportolókat védjük

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach azt állította, hogy az orosz sportra vonatkozó szankciókat részben a sportolók érdekében vezették be, ugyanakkor óva intett minden orosz sztárt attól, hogy támogassa országa ukrajnai katonai hadműveletét.

A NOB pénteki svájci ülésén Bach megismételte, hogy a NOB kénytelen volt javasolni az orosz és belorusz sportolók eltiltását minden nemzetközi versenytől, mert Moszkva “durván megsértette az olimpiai fegyverszünetet”.

Az orosz és belorusz sportolók kizárásával Bach azt állította, hogy az indoklás “kettős” volt – többek között a két nemzet sportolóinak biztonsága miatt.

“Intézkedéseink kettősek: egyrészt szankciók, másrészt védőintézkedések…” – mondta Bach.

“Védőintézkedéseket kellett hoznunk a nemzetközi versenyek integritásának biztosítása érdekében. Ennek érdekében azt kellett javasolnunk, hogy ne engedjük orosz és belorusz sportolók és tisztségviselők részvételét a versenyeken, vagy legalábbis tiltsuk meg a nemzetiségük azonosítását.

“Hadd hangsúlyozzam, hogy ezek védőintézkedések, nem szankciók, a versenyek integritását védő intézkedések.

“Az orosz és belorusz sportolók és tisztségviselők biztonságát nem lehetett garantálni, mert nagyon sok országban mély orosz- és belorusz ellenes érzelmek vannak” – tette hozzá a német.

Bach azt állította, hogy a NOB hatékonyan hárította el egyes kormányok elkerülhetetlen törekvéseit, hogy a saját kezükbe vegyék a dolgokat – ami a sport teljes “átpolitizálását” jelentené.

“E dilemma miatt kellett meghoznunk ezeket a védőintézkedéseket, bár nagyon nehéz szívvel” – mondta a 68 éves sportvezető.

Az orosz politikai vezetéssel való kapcsolatokat úgy jellemezve, hogy “drámaian megromlott az elmúlt években”, az olimpiai főnök megpróbálta megindokolni, miért kényszerültek az orosz sportolók nemzetközi elszigetelődésre, miközben a korábbi konfliktusok nem vezettek hasonló intézkedésekhez.

“Két oldalról kaptunk kérdéseket” – mondta Bach.

“Az első kérdés az volt: miért reagáltunk erre a háborúra másképp, mint a világ számos más háborújára?

“Erre két válasz adható. Az első: az ukrajnai háború azért más, mert ez az olimpiai fegyverszünet durva megsértése.

“A második, hogy a háború messzemenő politikai, társadalmi és gazdasági következményei miatt fordulópontot jelent a világtörténelemben.

“A második kérdés az volt: Miért korlátozódnak a szankcióink a kormányra és a nemzeti szimbólumokra, és miért nem terjesztjük ki az orosz olimpiai közösség minden tagjára?

“A válasz az, hogy a nemzetközi jogállamiság szerint szankciókat csak azokkal szemben lehet és kell alkalmazni, akik felelősek valamiért.

“Ezt a háborút nem az orosz nép, az orosz sportolók, az Orosz Olimpiai Bizottság vagy az oroszországi NOB-tagok kezdték el.

“Képzeljék el, hová vezetne a jogállamiság ilyen jellegű megsértésének precedense általunk.

“Minden egyes személyt, minden sportolót, minden sporttisztviselőt, minden sportszervezetet meg kellene büntetni a kormányuk bármilyen törvénytelen politikai akciójáért.

“Nincs igazságszolgáltatás, ha mindenkit egy kalap alá veszünk. Ez még kontraproduktív is lenne, mert azoknak a propagandájába játszana bele, akik azt állítják, hogy a szankciók csak egy szélesebb, az országuk ellen irányuló összeesküvés részei” – tette hozzá Bach.

Néhány orosz sportoló, például a kétszeres olimpiai bajnok úszó Jevgenyij Rilov és a tornász Ivan Kuljak személyes szankciókkal került szembe, mert állítólag nyilvános gesztusokkal támogatták az ukrajnai konfliktust.

Rilovot kilenc hónapra tiltotta el a FINA, miután márciusban részt vett az Oroszország és a Krím újraegyesítését megünneplő moszkvai koncerten, és a színpadon egy “Z” szimbólummal a kabátján jelent meg, amelyet az orosz csapatok használtak Ukrajnában.

A tornász Kuljakot a héten egyéves eltiltással sújtotta az irányító testület, a FIG, miután egy dohai versenyen “Z” betűt viselt, bár a sportoló és edzői csapata azt mondta, hogy többször is provokációkkal szembesültek az ukrán riválisok részéről.

Bach burkolt figyelmeztetést adott ki minden orosz sportolónak, aki azon gondolkodik, hogy kifejezi támogatását országa vezetése iránt.

“Szorosan figyelemmel kísérjük, hogy kik támogatják ezt a háborút nyilatkozataikkal vagy tetteikkel, és levontuk és le fogjuk vonni a szükséges konzekvenciákat” – mondta Bach.

“Ezt bizonyította például a FINA és a FIG, akik szankciókat szabtak ki azokra a sportolókra, akik ilyen módon fejezték ki támogatásukat a háború iránt”.”

A NOB vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy aki nem szólal fel az orosz kormány ellen, azt nem szabad elítélni, mert “azt is tudomásul kell vennünk, hogy Oroszországban olyan törvény van érvényben, amely akár 15 év börtönnel fenyegeti azt, aki a háború ellen szólal fel”.

A NOB álláspontját az orosz sport- és politikai élet szereplői széles körben elítélték, mivel szerintük az álláspont nyilvánvalóan diszkriminatív és aláássa az olimpiai elveket.

Az Orosz Sportolók Szövetsége még márciusban közleményt adott ki, és odáig ment, hogy a helyzetet az országuk elleni “sportnépírtásnak” nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...