2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Razumkov: Ukrajnának “el kellene koboznia” az orosz gázt a tranzitvezetékből

Ukrajnának “el kellene koboznia” az orosz gázt a tranzitvezetékekből – állítja Dmitro Razumkov, az ország parlamentjének, a Verhovna Radának volt elnöke.

Oroszország a gáztranzit egy részét a szovjet időkben épült Ukrajnán keresztül vezető útvonalon szállítja Európába.

Razumkov, aki 2019 és 2021 között volt a Rada elnöke, azt mondta, hogy az ukrán gazdaság állapota “közel áll a katasztrófához”.

“Tranzitországként teljesítenünk kell a nemzetközi partnereinkkel szembeni kötelezettségeinket. A felesleges orosz gázt azonban a törvényeknek megfelelően el kell kobozni, és a mi tárolóinkba kell szivattyúzni” – írta Razumkov az Ukrajinszka Pravda című napilap szerdai számában megjelent rovatában.

“Mert paradox helyzet áll fenn: minden egyes nap több millió köbméter orosz gázt szivattyúzunk, és nem töltjük fel a saját tárolóinkat a szükséges kapacitásig”.

Razumkov hozzátette, hogy a kormánynak és a Naftogaz állami olaj- és gázipari vállalatnak stratégiai tervet kell elfogadnia “Ukrajna energiabiztonságának biztosítására”.

“Nehéz tél vár ránk” – figyelmeztetett Razumkov, hozzátéve, hogy az ukránoknak “hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy otthon 16 Celsius-fokos hőmérséklet van”.

“Ma csak 11 milliárd köbméter gázunk van. Nem világos, hogy Ukrajnának mennyit sikerül majd őszig [a tárolókba] szivattyúzni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...