2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Soros: mielőbb le kell győzni Putyint, hogy megőrizzük a civilizációnkat

Ha nem győzik le Moszkvát gyorsan Ukrajnában, a kollektív Nyugat nem lesz képes időben kezelni a klímaváltozást, hogy megmentse a civilizációt – mondta Soros György milliárdos kedden a davosi Világgazdasági Fórumon. Oroszországot és Kínát nevezte a nyílt társadalomról alkotott koncepciójának legnagyobb fenyegetésének.

Az, hogy Oroszország csapatokat küldött Ukrajnába, “lehet, hogy a harmadik világháború kezdete volt, és a civilizációnk ezt nem fogja túlélni” – mondta Soros Davosban, és még ha az ottani harcok meg is szűnnek, “a helyzet soha nem fog visszatérni a korábbi állapotokhoz” – tette hozzá.

Elmondása szerint az “invázió” a “két, egymással szöges ellentétben álló kormányzati rendszer: a nyílt társadalom és a zárt társadalom” közötti küzdelem közepette zajlott, az előbbit a Nyugat, az utóbbit Oroszország és Kína testesítette meg.

A 91 éves Soros visszaemlékezett a Szovjetunió felbomlásának “izgalmas napjaira”, amikor vagyona olyannyira megnőtt, hogy 1987-ben már évi 300 millió dollárt költhetett, és kelet-európai alapítványai “sikeresebbnek bizonyultak, mint várta”.

Úgy vélte, hogy a 2001. szeptember 11-i támadások után fordult a kocka, és “az elnyomó rezsimek most felemelkedőben vannak, a nyílt társadalmak pedig ostrom alatt állnak”, Kína és Oroszország pedig “a legnagyobb fenyegetést” jelenti.

Soros azonban optimista volt azzal kapcsolatban, hogy ez a harc hogyan alakul. Szerinte az orosz csapatok arra számítottak, hogy felszabadítóként üdvözlik őket, és napokon vagy heteken belül győztesen vonulnak ki, de Ukrajna az USA és a NATO segítségével “legyőzte” őket. Közben azt állította, hogy Hszi Csin-ping kínai vezető a Covid-19 zárlatokkal Sanghajban és másutt is ártott a legitimitásának.

Ami azonban igazán aggasztotta Sorost, az az volt, hogy az ukrajnai konfliktus beleszólt a környezetvédelmi napirendbe, vagyis a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válhat.

“Ez a civilizációnk végét jelentheti” – mondta, és ragaszkodott ahhoz, hogy “minden erőforrásunkat mozgósítanunk kell, hogy a háborúnak mielőbb véget vessünk”.

“A civilizációnk megőrzésének legjobb és talán egyetlen módja, ha minél hamarabb legyőzzük Putyint” – tette hozzá.

Hétfőn Henry Kissinger volt amerikai csúcsdiplomata sürgette a davosi fórumot, hogy a következő két hónapban közvetítsék a békét Ukrajnában, mielőtt Oroszországot állandó szövetségbe sodorják Kínával, ami destabilizálná Európát.

“Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része volt” – jegyezte meg a 98 éves Kissinger, figyelmeztetve azokat, akik Moszkva “vereségére” törekszenek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó