2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Soros: mielőbb le kell győzni Putyint, hogy megőrizzük a civilizációnkat

Ha nem győzik le Moszkvát gyorsan Ukrajnában, a kollektív Nyugat nem lesz képes időben kezelni a klímaváltozást, hogy megmentse a civilizációt – mondta Soros György milliárdos kedden a davosi Világgazdasági Fórumon. Oroszországot és Kínát nevezte a nyílt társadalomról alkotott koncepciójának legnagyobb fenyegetésének.

Az, hogy Oroszország csapatokat küldött Ukrajnába, “lehet, hogy a harmadik világháború kezdete volt, és a civilizációnk ezt nem fogja túlélni” – mondta Soros Davosban, és még ha az ottani harcok meg is szűnnek, “a helyzet soha nem fog visszatérni a korábbi állapotokhoz” – tette hozzá.

Elmondása szerint az “invázió” a “két, egymással szöges ellentétben álló kormányzati rendszer: a nyílt társadalom és a zárt társadalom” közötti küzdelem közepette zajlott, az előbbit a Nyugat, az utóbbit Oroszország és Kína testesítette meg.

A 91 éves Soros visszaemlékezett a Szovjetunió felbomlásának “izgalmas napjaira”, amikor vagyona olyannyira megnőtt, hogy 1987-ben már évi 300 millió dollárt költhetett, és kelet-európai alapítványai “sikeresebbnek bizonyultak, mint várta”.

Úgy vélte, hogy a 2001. szeptember 11-i támadások után fordult a kocka, és “az elnyomó rezsimek most felemelkedőben vannak, a nyílt társadalmak pedig ostrom alatt állnak”, Kína és Oroszország pedig “a legnagyobb fenyegetést” jelenti.

Soros azonban optimista volt azzal kapcsolatban, hogy ez a harc hogyan alakul. Szerinte az orosz csapatok arra számítottak, hogy felszabadítóként üdvözlik őket, és napokon vagy heteken belül győztesen vonulnak ki, de Ukrajna az USA és a NATO segítségével “legyőzte” őket. Közben azt állította, hogy Hszi Csin-ping kínai vezető a Covid-19 zárlatokkal Sanghajban és másutt is ártott a legitimitásának.

Ami azonban igazán aggasztotta Sorost, az az volt, hogy az ukrajnai konfliktus beleszólt a környezetvédelmi napirendbe, vagyis a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válhat.

“Ez a civilizációnk végét jelentheti” – mondta, és ragaszkodott ahhoz, hogy “minden erőforrásunkat mozgósítanunk kell, hogy a háborúnak mielőbb véget vessünk”.

“A civilizációnk megőrzésének legjobb és talán egyetlen módja, ha minél hamarabb legyőzzük Putyint” – tette hozzá.

Hétfőn Henry Kissinger volt amerikai csúcsdiplomata sürgette a davosi fórumot, hogy a következő két hónapban közvetítsék a békét Ukrajnában, mielőtt Oroszországot állandó szövetségbe sodorják Kínával, ami destabilizálná Európát.

“Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része volt” – jegyezte meg a 98 éves Kissinger, figyelmeztetve azokat, akik Moszkva “vereségére” törekszenek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...