2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Soha nem látott károkat szenvedett az orosz gázvezeték, még meg sem tudják becsülni a javítás ütemét

A Balti-tengeren három gázvezeték egyidejűleg bekövetkezett megsemmisítése példa nélküli – közölte kedden a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream. Arról, hogy mikor lehetnek újra működőképesek, nem kívánt becslést adni.

Az Északi Áramlat 1 augusztus végéig szállított gázt az EU-ba, amikor Oroszország a nyugati szankciókból eredő műszaki nehézségekre hivatkozva leállította a szállításokat.

“Az Északi Áramlat rendszer tengeri gázvezetékeinek három szálán egyszerre, ugyanazon a napon bekövetkezett pusztítás példátlan. Egyelőre nem lehet megbecsülni a gázszállítási infrastruktúra helyreállításának ütemezését” – közölte a vállalat.

Hétfőn a dán hatóságok gázszivárgást észleltek a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetének közelében, és a helyszín körül öt tengeri mérföldes (9,26 km) területet zártak le. A felfedezésre nem sokkal azután került sor, hogy az üzemen kívüli új Északi Áramlat-2 gázvezetéken az éjszaka folyamán drasztikus nyomásvesztés következett be. A német és a dán hatóságok vizsgálják a történteket.

Ulrich Lissek, a Nord Stream szóvivője elmondta, hogy “nagy buborékmezőt észleltek Bornholm közelében”, hozzátéve, hogy “a vezeték soha nem volt használatban, csak műszaki üzemre készült, és ezért töltötték fel gázzal”.

Közben kedden a svéd tengerészeti hatóság is szivárgást jelentett az Északi Áramlat-1 vezetékről Bornholm szigetétől északkeletre, svéd és dán vizeken – jelentette a Reuters az ország illetékeseire hivatkozva.

“Két szivárgás van az Északi Áramlat-1-en – egy a svéd gazdasági övezetben és egy a dán gazdasági övezetben. Nagyon közel vannak egymáshoz” – mondta a svéd tengerészeti hivatal szóvivője.

Mint arról a német Tagesspiegel című lap kedden beszámolt, az Északi Áramlat vezetékei támadások következtében sérülhettek meg. “A két gázvezetékben gyors egymásutánban bekövetkezett nyomásvesztés” egy “célzott akció” miatt történhetett – írta a lap.

Szakértők szerint a két vezeték javítása akár több évet is igénybe vehet. Lissek figyelmeztetett, hogy a nyomáscsökkenés okainak megállapítása “a szankciós rendszer és a helyszínen lévő személyzet hiánya” miatt bonyolult lenne.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.