2022, december 1.
5 C
Budapest
-10.2 C
Moszkva

Kínos! Scholz gázbeszerző körútján csak egy tankerhajónyi szerződés született

A német RWE közműszolgáltató üzletet kötött az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársasággal (ADNOC) cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról – jelentette be a vállalat vasárnap.

Az üzlet egyelőre csak egy tartályhajóról szól: egy 137 ezer köbméter LNG-t tartalmazó szállítmányról, amelyet az Abu Dhabi National Oil Company december végén vagy 2023 elejére szállít az RWE-nek – jelentette a Bloomberg a vállalat közleményére hivatkozva.

Külön a RWE azt is bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségekbeli Masdar céggel együttműködve tengeri szélenergia-projekteket fog feltárni, és 2023-ban havi 250 000 tonna gázolajat fog szállítani a német Wilhelm Hoyer üzemanyag-forgalmazónak.

Az üzlet egy szándéknyilatkozatot is tartalmaz további LNG-szállításokról jövőre, de a dokumentum nem kötelező érvényű, és nem világos, hogy Németország hány további LNG-szállítmányra számíthat.

A megállapodást Olaf Scholz német kancellár Abu-Dzabiba tett útja során írták alá, az Öböl menti országokba tett körútja során.

“Biztosítanunk kell, hogy a világ LNG-termelését olyan szintre fejlesszük, hogy a meglévő nagy keresletet ki lehessen elégíteni anélkül, hogy az Oroszországban meglévő termelési kapacitást kellene igénybe venni” – mondta Scholz a megállapodás bejelentése előtt újságíróknak.

Az Egyesült Arab Emírségek után Scholz Katarba látogatott. A katari emírrel való találkozót követően kiadott Scholz-nyilatkozat szerint azonban ott nem született megállapodás az LNG-szállításokról. A két ország már több hónapja tárgyalásokat folytat az LNG-szállításokról, eddig eredménytelenül, mivel Berlin vonakodik hosszú távú szerződéseket kötni Dohával.

Németországnak égető szüksége van további gázszállításokra, mivel az orosz gáz helyettesítéséért küzd, miután Oroszország a múlt hónapban műszaki problémákra és szankciókra hivatkozva leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéket.

A média vasárnap németországi tüntetésekről számolt be, amelyeken sokan az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték elindítását követelték, egy új vezetékét, amely Oroszországból Németországba szállítana gázt, de a szankciók és a bürokratikus akadályok miatt még nem kezdte meg működését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...