2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Sikertelen minszki béketárgyalások, mi várható a krízis súlytotta térségben?

Amolyan patthelyzet jött létre a délkelet-ukrajnai krízis megoldása körül, mert a fegyveres konfliktus egyik résztvevője se tudta az általa kitűzött célt elérni. Így a közeljövőben nem valószínű , hogy lehetne lehet tartós békét elérni a régióban – írta a Vedomosti nevű orosz gazdasági-politikai újság szerdán

a minszki tárgyalások új fordulójával kapcsolatban. A Vedomosti szerint Ukrajna nem tudta levernie a felkelőket és így nem volt képes helyreállítani Ukrajna területi egységét; az Oroszországi Föderáció meg nem tudta elérni, hogy kérdésessé váljon felkelő régiók Ukrajnához tartozása; “a felkelő köztársaságok” pediglen nem tudtak kialakítani a helyi lakosságnak egy “mintaállamot”. 

A Vedomosti azt írja, hogy a Kremlin visszakozik attól, hogy létrehozzon egy úgynevezett Novorussziját azaz Új Oroszországot a felkelők területein, és nem fogja finanszírozni a felkelők által létrehozott köztársaságok gazdaságát, a szociális kiadásait és kommunális szolgáltatásait. Az oroszok ezt a kötelezettséget Kijevre tolnák át.

A Vedomosti elemzője nem lát valószínűséget erre, mert a korábban kiadott ukrajnai törvény a felkelők területeinek különleges státusáról meg nem ismeri el a “donyecki és luhanszki köztársaságokat” és Kijev pedig csak gazdasági okokból egyszerűen nem fogja magára venni az elveszített kikerült régiókat, mert az Rada nép ellenkezését váltaná ki, akiknek a véleményét az ukrán kormánynak mindenképpen figyelembe kell venni. 

Emellett a felkelők katonai parancsnokai közül se mindenkinek nyerti el tetszését a jelenlegi béke, írja a Vedomosti szakelemezője. A Vedomosti ugyanitt idézi Volodimir Feszenko ukrán politológust, aki a Vedomosti cikkében rámutatott hogy se a Kijevi kormány, sem a két felkelő köztársaság nincs készen arra, hogy egyértelműen meghatározza ezeknek a felkelő országrész jövőbélia státusát. 

A Vedomosti szerint a legelképzelhetőbb folytatás Délkelet-Ukrajnában, hogy marad a tűzszünet, visszahúzzák a nehézfegyverzetet, s evvel gyakorlatilag lejegelik a harcokat. 

Viszont esetben a gazdasági racionalitás rákényszeríti a szembenállókat, hogy valahogyan kiegyezzenek, mivel a fegyveres összecsapások vonalában lévő Donyeck és Luhanszk térsége a Kijev csapatai által felügyelt területekről, míg Mariupol a felkelők által elfoglalt térségből kapja az áramot, illetve az ország szánbányáinak 8O%-át megszerezték a felkelők, Kijevnek meg égető szüksége van a szénre mint energiaforrásra. Végezetül a Vedomosti szerint a szembenállók fokozatosan eljutnak a jövőben a fegyveres harctól, annak tényleges lezárásáig majdan politikai kérdésekről folyó tárgyalásokig.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...