2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Scholz: hamisak a Putyin fenyegetéséről szóló német hírek

Olaf Scholz német kancellár visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai konfliktus kiszélesítésével fenyegetőzött volna.

A Die Welt című napilapnak adott szombati interjújában Scholz az ügyről kérdezve azt mondta, hogy a média túl lazán értelmezte a Moszkvával folytatott megbeszélésekről szóló berlini hivatalos jelentéseket.

“Jó okokból nem beszélek az orosz elnökkel folytatott tárgyalásokról. De a következőt elmondhatom: Azok a jelentések, amelyeket a tárgyalások során állítólagos fenyegetésekről olvastam, hamisak” – mondta a kancellár.

Az orosz és a német vezető legutóbb szeptember közepén beszélt telefonon. Berlin szerint Scholz 90 perces beszélgetésük során arra sürgette Putyint, hogy az ukrajnai konfliktusra tűzszüneten és az orosz csapatok teljes kivonásán alapuló diplomáciai megoldást találjanak. Azt is “hangsúlyozta, hogy minden további orosz annexiós lépés nem marad válasz nélkül, és semmilyen körülmények között nem ismerik el”.

A Kreml szerint Putyin beszámolt Scholznak a Donbassz városainak Ukrajna általi szüntelen ágyúzásáról, amely civil halálos áldozatokhoz és az infrastruktúra lerombolásához vezetett. Az orosz vezető ezt a “humanitárius jog durva megsértésének” nevezte Kijev részéről.

Néhány héttel ezután Herszon és Zaporozsje régiókban, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban népszavazást tartottak az Oroszországhoz csatlakozásról, és a területeket október elején hivatalosan is beolvasztották az orosz államba.

A hét elején Scholz a Deutschlandfunk hírügynökségnek azt mondta, hogy a Putyinnal folytatott beszélgetéseinek hangneme “mindig baráti, még akkor is, ha nagyon eltérő nézeteink vannak a kérdésben”.

“Fontosnak tartom, hogy ezt a beszélgetést folytassuk” – mondta a kancellár, de hozzátette, hogy nem szabad “illúziókat táplálni” azzal kapcsolatban, hogy ezek a kapcsolatok gyors eredményeket hoznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...