2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kína támogatja a BRICS-csoport bővítését Szaúd-Arábiával

Október 20-án a kínai külügyminisztérium támogatását fejezte ki a BRICS stratégiai szövetség tagságának bővítése mellett, miután a jelentések szerint a Szaúd-Arábiai jelezte csatlakozási szándékát a csoporthoz – írja a The Cradle.

“A Kínai Népköztársaság, mint a BRICS idei elnöke, aktívan támogatja a csoportot a tagság bővítési folyamatának megkezdésében és a BRICS+ együttműködés kiterjesztésében” – mondta Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerint Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kifejezte azon szándékát, hogy a BRICS tagja legyen.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb nyersolaj-exportőre, a globális olajtartalékok 15 százalékát birtokolja, és alapító tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC).

Szeptemberben Algéria is érdeklődést mutatott a BRICS-szövetséghez való csatlakozás iránt, Tebboune elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött levele szerint.

Hasonlóképpen Irán is bejelentette, hogy hivatalos kérelmet nyújtott be a BRICS-csoportba való felvételre, hangsúlyozva, hogy a csoporthoz való csatlakozása hozzáadott értéket jelentene a szervezet számára, és Irán számára is előnyös lenne.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Saeed Khatibzadeh elmondta, hogy a csoport “nem egy szerződés vagy nemzetközi megállapodás. Egy nagyon kreatív mechanizmuson alapul, amelynek széleskörű szempontjai vannak”.

A Kínát, Oroszországot, Indiát, Brazíliát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport 2009-es megalakulása óta Peking olyan új gazdasági modell kidolgozására törekszik, amely véget vet az egypólusú amerikai hegemóniának, és megnyitja az utat egy új, többpólusú pénzügyi stratégia előtt.

A COVID-19 óta a világban végbement jelentős politikai és gazdasági átalakulások közepette Peking a gazdasági tömb bázisának bővítésére törekszik azáltal, hogy több országot, köztük Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emírségeket is meghívta a BRICS-csoportba.

A G7-hez képest a BRICS-országok a világ népességének 40 százalékát és a globális GDP alig több mint negyedét adják.

Kína 2017-ben javaslatot tett a BRICS+ együttműködésre. Ez a koncepció lehetőséget biztosít arra, hogy több feltörekvő piac és fejlődő ország keresse az együttműködést a BRICS-mechanizmus keretében, ami egy új partnerségi szakaszt jelent, mivel az már nem korlátozódik öt tagállamra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...