2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Roszatom: a szankciók nem érintik a török beruházást

Törökországban az új paksi atomerőművi blokkokhoz hasonló orosz technológiával készülő Akkuyu Atomerőmű építését nem érintik az Oroszország elleni szankciók, a Roszatom külföldi partnerei a szerződés szerint teljesítenek – hangsúlyozta Dmitrij Romanyec, az atomerőművet építő projektcég, a Roszatom tulajdonában lévő Akkuyu Nuclear igazgatóhelyettese pénteken magyar újságíróknak az építkezés bejárásán.

Kiemelte, a világon jelenleg megvalósuló legnagyobb atomerőművi beruházás keretében 4 blokkot épít egyszerre a Roszatom, amelyek elkészülte után évente 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek, Törökország áramszükségletének 10 százalékát adják.

Kifejtette, a 4 blokk a Paks II Atomerőműhöz hasonló, VVER-1200-as blokkal épül meg a 2010. május 12-én Ankarában kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján. A beruházás Törökország déli részén, Mersin tartományban a Földközi-tenger partján készül.

Dmitrij Romanyec – aki eddig orosz technológiát alkalmazó 5 atomerőmű 9 blokkjának építésében vett részt különböző vezetői beosztásban – kiemelte, Törökország első atomerőműve, az Akkuyu Atomerőmű az első olyan orosz projekt lesz külföldön, amelyet teljes egészében a Roszatom finanszíroz. Az orosz vállalat építi, üzemelteti, a termelt áramot értékesíti, az üzemidő végén pedig lebontja az atomerővet, és a környezetet az eredeti állapotába állítja vissza.

A 60+20 év üzemeltetési időre tervezett Akkuyu Atomerőmű 20 milliárd dollár beruházással valósul meg. A kivitelezés során 400 helyi alvállalkozóval dolgoznak – akik további helyi beszállítókat vesznek igénybe -, és többségében helyi építőanyagot vásárolnak. A helyi alvállalkozók 6,5 milliárd dollár értékű megbízást kaphatnak, miután a Roszatom vállalta, hogy 40 százalékban helyi vállalatok termékeit és szolgáltatásait veszi igénybe. Ebből eddig 3,2 milliárd dollár értékű helyi megrendelés valósult meg – mondta Dmitrij Romanyec.

Hozzátette, az atomerőmű 4 blokkját egyszerre építik, ami rendkívül pontos munkaszervezést, logisztikai feladatot jelent. Példaként említette, hogy tengeren érkeznek az erőmű területén létrehozott kikötőbe a berendezések, eszközök, anyagok. A világ 5 legnagyobb darujából 2 ezen az építkezésen dolgozik.

Az 1-es blokk kivitelezése 2018. április 4-én, a 2-es blokk építése 2020 áprilisában, a hármas blokké 2021 márciusában kezdődött, a 4-es blokk építését pedig már előkészítették, “az első adag beton kiöntésre vár” – érzékeltette az indulás közeledtét Dmitrij Romanyec.

A Roszatom szakembere elmondta, már megszerezték az építkezéshez szükséges engedélyeket, a beruházás a tervezett ütem szerint halad, a nap 24 órájában folyik a munkavégzés minden nap. A területen 20 ezer ember dolgozik, 80 százalékuk török alkalmazott, 20 százalékuk orosz, belorusz, ukrán, azerbajdzsáni, kazah és üzbég szakember. Az első blokk építési, szerelési munkálatai 2023-ra készülnek el, a szerződés szerint 2025-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, ezt követően évente adják át az újabb blokkokat.

A beruházásnak köszönhetően a környék lakossága jelentősen növekszik. A Roszatom finanszírozásában eddig 220 török atomenergetikai mérnököt képeztek ki orosz egyetemeken, számukat 700-ra szeretnék növelni, munkájukra pedig az üzemeltetésben számítanak. A képzési lehetőség iránt óriási az igény, átlagban egy meghirdetett helyre 78-an jelentkeznek – sorolta Dmitrij Romanyec.

Megjegyezte, Törökország nemcsak atomerőművet kap, hanem a Roszatommal való együttműködésnek köszönhetően egyéb nukleáris kompetenciát is szerez.
Hangsúlyozta, a beruházáson a koronavírus járvány alatt is folyamatosan tudtak dolgozni az egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően.

A projekt kivitelezéséért felelős igazgatóhelyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy számítások szerint az Akkuyu Atomerőmű beruházás 15 év alatt térül meg. Ez idő alatt az itt termelt áramot a török állam veszi meg, az 1-es és a 2-es blokkban termelt áram 75 százalékát fix, 25 százalékát piaci áron, míg a 3-as és a 4-es blokkban előállított energia 30 százalékát adják fix, 70 százalékát piaci áron. A 15 éves megtérülést követően a megtermelt áram hasznából a török állam is részesülhet.

A beruházás magyar vonatkozásával kapcsolatban elmondta, hogy a Ganz Engeneering és Energetikai Gépgyártó Kft. mind a 4 török blokkhoz összesen 16 szivattyút gyárt Budapesten az erőmű hűtőrendszeréhez.

A Roszatom minősített beszállítói arra számíthatnak, hogy megfelelő teljesítés esetén harmadik országban is kaphatnak munkát atomerőművek építése során – tette hozzá Dmitrij Romanyec.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...