2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Román miniszterelnök: az EU tiltson be minden orosz árut, akkor is, ha áremelkedést okoz

Az EU-nak fel kellene hagynia az orosz földgáz és más áruk vásárlásával – mondta Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnök, aki szerint még akkor is meg kellene tenni, ha a drasztikus intézkedés miatt az árak magasabbak lesznek.

A román államfő a Der Standard című osztrák napilapnak nyilatkozva csütörtökön felszólított minden tagállamot, hogy minél hamarabb függetlenedjenek az orosz energiától, és azt állította, hogy szomszédja és EU-tagjelölt állama, Moldova már megtette ezt.

“Mindig vannak megoldások, még a nehéz gazdasági problémákra is. Ezért úgy gondolom, hogy helyes lenne, ha megtiltanánk az orosz gáz vagy az orosz áruk eladását az EU-nak és a demokratikus államoknak” – jelentette ki.

Ausztria történelmileg függ az orosz földgáztól, és az ország vezetése szerint nincs egyszerű lehetősége annak fokozatos kivezetésére. Ciolacu azt állította, hogy Ausztria “véres pénzt” fizet, amikor Oroszországtól vásárol üzemanyagot.

A román miniszterelnök szerint az ár, amelyet az EU fizetne a javasolt betiltásért, jóval alacsonyabb lenne, mint amit Ukrajna fizetne a folyamatban lévő konfliktusban. Ciolacu felszólította az uniós vezetőtársakat, hogy “tartsák szem előtt, mi történne valójában, ha az Oroszországi Föderáció győzne” a Kijev elleni harcban.

“Nem teremtene ez lehetőséget arra, hogy a Putyinhoz hasonló emberek megszaporodjanak Európa más országaiban?” – tette hozzá.

A nyugat-európai gazdaságok évtizedeken át az Oroszországból származó olcsó nyersanyagokkal, különösen gázzal táplálták gazdasági növekedésüket. Az ukrajnai konfliktus miatt úgy döntöttek, hogy függetlenítik gazdaságukat Oroszországtól. Ez gyors dezindusztrializációt okozott az olyan országokban, mint Németország, mivel a vállalkozásoknak be kellett zárniuk vagy át kellett helyezniük az energiaigényes gyártást.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az EU energiafogyasztása 2023-ban 20 éves mélypontra süllyed.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó