2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Lukasenko: a nyugati országok arról álmodoznak, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába

A NATO talán már csak egy lépésre van attól, hogy csapatait Ukrajnába vezényelje – jelentette ki Alekszandr Lukasenko belorusz elnök pénteken Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott találkozóján. Különösen Lengyelország alakított ki olyan erőket, amelyek készen állnak arra, hogy bármelyik pillanatban átlépjenek az ukrán területre – tette hozzá a látogató elnök.

A nyugati állításokra reagálva, amelyek szerint Oroszország állítólag külföldi zsoldosok segítségét kérte az ukrajnai katonai hadműveletéhez, Lukasenko azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek először saját tetteiket kellene megvizsgálniuk, és számba venniük mindazokat a zsoldosokat, akiket szerinte a kijevi csapatok megsegítésére küldtek. “Fekete, ázsiai és fehér amerikaiak már az ukránokért harcolnak” – állította a belorusz vezető.

Washington és más nyugati országok talán nem állnak meg ennyinél – tette hozzá, azt állítva, hogy a nyugati nemzetek “álmodoznak arról, hogy állandó katonai egységeiket  Ukrajnába küldjék”.

“Lengyelország már … katonai egységeket alakított ki … a határon, amelyek készen állnak arra, hogy belépjenek Ukrajnába” – mondta Lukasenko, felszólítva a Nyugatot, hogy “keressenek gerendát a saját szemükben”, mielőtt másokat bírálnak.

Putyin viszont azt mondta, hogy Oroszországnak nincs szüksége külföldi erőkre Ukrajnában. Az elnök elmondta, hogy Moszkva és Kijev konfliktusa közepette 300 ezer orosz állampolgár kötött szerződést az orosz védelmi minisztériummal, és csatlakozott a nemzet fegyveres erőihez. Az orosz katonai egységek is “a legmodernebb fegyverekkel és hardverrel vannak felszerelve” – tette hozzá.

Az orosz elnök elutasította azokat a híreszteléseket is, amelyek szerint Moszkva állítólag “önkénteseket” kér Phenjantól, akik csatlakozhatnának az ukrajnai művelethez.

“Ez teljes képtelenség” – mondta az orosz elnök. A pletykák Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető e heti oroszországi látogatása során tartott találkozója miatt merültek fel.

A Lukasenkóval július végén tartott találkozóján Putyin azt mondta, hogy az Ukrajnáért harcoló külföldi zsoldosok jelentős veszteségeket szenvedtek a Kijev által június elején indított ellentámadás során. Az orosz védelmi minisztérium akkor azt közölte, hogy az ukrajnai orosz katonai művelet 2022 februári kezdete óta mintegy 4990 külföldi harcost öltek meg, és nagyjából ugyanennyien menekültek el az országból.

Augusztus közepén több nyugati országból származó zsoldos, köztük két amerikai, azt mondta az ABC Newsnak, hogy az ő egységeikben a veszteségek aránya elérte a 85 százalékot a nyári offenzíva során.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó