2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

Rövidhírek –vegyesen- az orosz sajtóból

Oroszországen.rian.ru:

Új nemzedékű szkafanderek orosz űrhajósok számára

Négy év múlva a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén új nemzedékű szkafanderek jelennek meg, amelyeket a nyíltűrben folytatott munka során alkalmaznak majd – közölte  Szergej Pozdnyakov a Zvezda nevű tudományos-termelési vállalat főigazgatója és főtervezője. Immár több éve dolgoznak a szkafandereken. Most folyik a hőszabályozási automata-rendszer kidolgozása, amely az űrhajósra eső megterheléstől függően szabályozza majd a szkafanderen belüli hőmérsékletet. A A Zvezda vállalat szakemberei most azon dolgoznak, hogy a nyílt kozmoszba kilépése előtt automata üzemmódban lehessen előkészíteni a szkafandert. Minden szükséges műveletet a szkafanderhez csatlakoztatott komputer végez majd.

english.pravda.ru

Michael Jackson amerikai pop-zene király legnagyobb homokszobra lett fő kiállítási tárgya annak a homokszobor-fesztiválnak, amely lettországi Kaunasban nyílt meg – jelenti a „Moszkovszkij Komszomolec” c. napilap. A szobor hat méter magas, súlya pedig 100 tonna. Összesen 15 alkotás készült a fesztiválra, amelyhez 10 vasúti vagon homok kellett. E különleges anyagból készült a kiállításon a Szabadság-szobor, a lettországi Trakai vár másolata, az Eiffel- és a Pisai torony, valamint Shrack, a híres rajzfilmhős figurája is.

www.itar-tass.com

Csaknem 35 év kellett Vlagyimir Akulovnak, hogy „cári palotává” változtassa lakóházát  a Brjanszk megyei Klimov városkában. A mennyezeten olajfestmények, a padlón intarziás parketta, a szobák aranyozott, faragott fából készült bútorokkal vannak berendezve. „Mindent, ami megtalálható itt, saját kezem munkája, és csak fából készült. Én szeretem a fát, a fa szeret engem” – mondta a mester a RIA Novosztyi tudósítójának. Klimov város lakosai „falusi Louvre-nak” nevezik ezt a különleges házat. A mester mondja, hogy a fővárosi múzeumokban kereste az ihletet művei megalkotásához.

ww.rt.com

Belaruszia kész csatlakozni a Vámunióhoz

A Belarusz Köztársaság megerősítette, hogy kész csatlakozni a Vámunióhoz – jelentette ki Nyikolaj Sznopkov gazdasági  miniszter, az orosz és a  belarusz gazdasági minisztérium együttes tanácskozását követően. Belarusz július elsejére ratifikálni fogja Oroszország. Belarusz és Kazahsztán egységes Vámkódexét, és ezzel áttérhetnek a Vámunió kialakításának második szakaszára – jelentette ki Sznopkov.

www.izvestia.ru

Újabb kísérlet a Gáza-övezet tengeri blokádjának áttörésére

A humanitárius terhet Palesztinába szállító hajó, 11 aktivistával a fedélzetén a Gáza-övezet felé tart, amelynek közelében már várják őt Izrael Haditengerészeti Erőinek hajói. Izrael már nem egyszer kijelentette, hogy nem engedi meg az enkláve tengeri blokádjának megszüntetését. Hétfőn izraeli commandosok művelete eredményeként 10 aktivista halt meg, akik humanitárius segélyszállítmánnyal a fedélzeten hat hajóból álló „Szabadság flottillával” utaztak. A világközvélemény elítélte Izrael akcióját. Több ország, így Oroszország is a Gáza-övezet blokádjának azonnali megszüntetését követelte.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...