2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón.

“Megbántam a fotót” – mondta Faeser kedden, miután az RND hírcsatorna potsdami élő adásában erről kérdezték. Ez “természetesen nem volt helyénvaló” – tette hozzá.

A belügyminisztert a kommentátorok és az ellenzék azután bírálták, hogy az interneten felbukkant a kép, amelyen Hubertus Heil német munkaügyi miniszterrel és Anka Feldhusen ukrajnai nagykövettel együtt egy nyitott erkélyen italozik a kijevi polgármesterrel és bokszlegendával, Vitalij Klicskóval.

A kritikusok rámutattak, hogy Ukrajna, amely jelenleg konfliktusban áll Oroszországgal, nem egy nyaralóhely, vagy olyan hely, ahonnan mosolygós képeket lehet posztolni. A CDU (Kereszténydemokrata Unió) főtitkára, Mario Czaja ragaszkodott ahhoz, hogy a pezsgősüveges fotó “sokat elmond” az Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciójában részt vevő szociáldemokrata párt (SPD) tagjairól.

Faeser azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a vitatott kép azt mutatja, hogy a mindennapi élet visszatért Kijevbe. “Az emberek elmennek vásárolni. Újra virágokat ültettek a közterületekre. Az emberek bárokba járnak, kávézókban ülnek, a munkájukat végzik” – magyarázta a miniszter.

Az orosz erők március végén és április elején “a jószándék gesztusaként” kivonultak az ukrán főváros környéki területekről, miután Isztambulban béketárgyalások kezdődtek az ukrán vezetéssel. A tárgyalások azonban azóta megrekedtek, Moszkva pedig azzal vádolja Kijevet, hogy visszalépett a Törökországban elért előrehaladástól.

Az orosz visszavonulás óta a harcok főként az Ukrajna délkeleti részén, a fővárostól több száz kilométerre fekvő Donbassz régióra összpontosulnak. Oroszország azonban ebben az időszakban több nagy pontosságú csapást is mért kijevi katonai célpontok ellen.

A belügyminiszter a fotó készítésének körülményeit is megmagyarázta. “Este meghívott minket a nagykövet és Vitalij Klicsko kijevi polgármester, és végül ugyanazt az italt választottuk, mint ő” – magyarázta Faeser.

“Ezt nem tenném meg még egyszer. Mert ez olyasmit fejez ki, ami nem helyénvaló, ha az ember egy másik országból érkezik” – tette hozzá.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...