2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Reuters: az USA nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-eseket telepít Ausztráliába

Az amerikai hadsereg olyan tervet dolgozott ki, amelynek értelmében nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-es stratégiai bombázókat telepítenének Ausztráliába hosszú távú rotációs feladatokra, és az ország Északi Területét kulcsfontosságú katonai csomóponttá tennék Washington és Peking közötti szembenállásban – jelentette hétfőn az ABC nemzeti televízió és a Reuters.

Az ABC Four Corners című oknyomozó műsora szerint a Pentagon állítólag egy “századműveleti létesítmény” építésére törekszik, amely magában foglalna egy karbantartó központot és elegendő parkolóhelyet hat B-52-es számára az Ausztrál Királyi Légierő Tindal katonai légibázisán.

A légibázis bővítése akár 100 millió dollárba is kerülhet, és várhatóan 2026 végére készül el. Az új létesítményekre “a stratégiai műveletek támogatásához és az Északi-territórium száraz évszakában a bevetett B-52-es századok, 15 napos kiképzési gyakorlatainak lebonyolításához van szükség” – írja a jelentés amerikai dokumentumokra hivatkozva.

Az Ausztrália és az Egyesült Államok közötti “megerősített légi együttműködésről” a tavalyi AUSMIN miniszteri találkozókon tárgyaltak, és a felek megállapodtak “az amerikai repülőgépek minden típusának rotációs bevetéséről”.

“Az amerikai légierő bombázóinak Ausztráliába történő telepítésének képessége erős üzenetet küld az ellenfeleknek arról, hogy képesek vagyunk halálos légi erőt felmutatni” – mondta az amerikai légierő az ABC-nek.

Bár hivatalosan nem erősítették meg, hogy a B-52-esek Tindalban történő telepítésére vonatkozó intézkedésekről lenne szó, egy magát megnevezni nem kívánó forrás hétfőn azt mondta a Reutersnek, hogy valóban tervben van a bombázók számára “külön erre a célra szolgáló létesítmények” létrehozása.

Washington katonai eszközeinek kiépítése nem korlátozódik Tindalra. Az USA jelenleg egy hatalmas, 270 millió dolláros repülőgép-üzemanyag tároló létesítményt épít Darwin külvárosában, mintegy 200 mérföldre a légibázistól. Ugyanakkor az Alice Springs közelében lévő Pine Gap nevű közös amerikai és ausztrál kémbázison a jelentések szerint “jelentős korszerűsítés folyik”.

Még 2021-ben az USA, Ausztrália és az Egyesült Királyság bejelentette az új AUKUS biztonsági paktum létrehozását, amely előirányozza, hogy Canberrát hagyományos fegyverzetű és nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal látja el, jelentősen növelve ezzel haditengerészeti képességeit.

Míg az AUKUS-tagok azt állítják, hogy a paktum célja csupán az emberi jogokat és a jogállamiságot tiszteletben tartó nemzetközi rendszer védelme, Kína a szövetséget bírálta, azzal érvelve, hogy annak projektjei súlyos kockázatot jelentenek a nukleáris biztonságra nézve.

Ezt a nézetet bizonyos mértékig Oroszország is osztotta. Augusztusban Szergej Sojgu védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az AUKUS “felrobbanthatja” az egész ázsiai-csendes-óceáni térséget, mivel a paktum “katonai-politikai szövetséggé” válhat. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azonban elutasította ezt a felvetést, mondván, hogy Washington nem törekszik “egy ázsiai NATO” létrehozására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...