2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

Kijev felszólította Washingtont, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a fegyverszállítások és a szankciók miatt

Az Egyesült Államoknak rá kellene vennie Izraelt, hogy katonai segítséget nyújtson Kijevnek – mondta Jevgenyij Kornijcsuk, Ukrajna tel-avivi nagykövete.

A The Hill című napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában Kornyijcsuk azt állította, hogy mivel az Egyesült Államok “az egyetlen ország, amelyre Izrael hallgat”, Washingtonnak is biztosítania kellene, hogy közeli szövetségese betartsa az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat.

Kornyijcsuk, aki elárulta, hogy hetente találkozik az Egyesült Államok izraeli nagykövetével, tréfásan “titkos fegyverként” emlegette Tom Nides-t az Izrael semleges státuszából való kiszorítására irányuló kampányában.

“Ezért vitatjuk meg a különböző támogatási intézkedéseket, és ismétlem, meg kell változtatnunk ezt a fő tendenciát, ami miatt Izrael helyzete eltér a demokratikus világ többi részétől, és több katonai technikai együttműködésre van szükségünk” – mondta.

Az ukrán nagykövet elismerte, hogy történt némi “pozitív fejlemény” az Izraellel való kapcsolatokban, amely nemrégiben felajánlott országának egy rakétafigyelő rendszert.

Ukrajna azonban “természetesen többet vár Izraeltől” – mondta.

Reményét fejezte ki, hogy az Oroszország és Irán közötti állítólagos katonai “együttműködés” Ukrajnában – amit mindkét ország tagad – arra készteti Izraelt, hogy változtasson a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontján.

Kornyijcsuk megjegyzései kevesebb mint egy héttel azután hangzottak el, hogy Benny Gantz izraeli védelmi miniszter “a műveleti korlátokra” hivatkozva világossá tette ukrán kollégája, Olekszij Reznyikov számára, hogy Izrael “nem fog fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának”.

Gantz szerint azonban Izrael kész továbbra is humanitárius segélyt és életmentő védelmi felszereléseket szállítani Kijevnek. Oroszország eközben következetesen óva intette a Nyugatot attól, hogy “feltöltse” Ukrajnát fegyverekkel, azzal magyarázva, hogy ez csak meghosszabbítaná a konfliktust és felesleges áldozatokat okozna.

Kornyijcsuk elárulta, hogy az Izraeltől kapott katonai segítség után a második legfontosabb kérdés számára, hogy Izrael érvényt szerezzen az oroszellenes korlátozásoknak. Bár Tel-Avivnak nincs saját szankciós törvénye, kormánya szerint az ország “mindent megtesz” annak érdekében, hogy részese legyen a nemzetközi szankciós törekvéseknek.

“A szankciók kérdése is fontos, és az amerikaiak sokkal jobban tudják ellenőrizni, hogy az izraeliek betartják-e ezeket a szankciókat vagy sem” – mondta Kornijcsuk.

A pénzügyminisztérium szóvivője a The Hillnek elmondta, hogy “szorosan együttműködik” partnereivel, köztük Izraellel, hogy “elvágják az utakat” Oroszország számára a szankciók kijátszásához.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...