2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Berlusconi: a Nyugatnak abba kell hagynia Ukrajna felfegyverzését, ha békét akar

A nyugati országoknak fel kellene hagyniuk Ukrajna fegyverekkel történő ellátásával, ha békés megoldást akarnak a Kijev és Moszkva közötti konfliktusra – mondta Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.

Bruno Vespa újságírónak a hétvégén azt mondta, hogy a kilátásba helyezett katonai segélyek elmaradása, de egy nagy összegű újjáépítési alap meggyőzhetné Kijevet, hogy beleegyezzen a tárgyalásokra Moszkvával.

Berlusconi szerint Zelenszkij csak akkor egyezne bele bármiféle megállapodásba Moszkvával, “ha Ukrajna egy bizonyos ponton rájönne, hogy nem számíthat többé egyszerre fegyverekre és segélyre”. Ehelyett a Nyugat felajánlhatna Kijevnek “több százmilliárd dollárt az újjáépítésre”, mint ösztönzőt a tárgyalásokba való belépéshez – tette hozzá a politikus.

A 86 éves volt miniszterelnök, aki jelenleg a Forza Italia pártot vezeti, a La Repubblica című napilap szerint, amely részleteket közölt a Vespának adott interjújából, úgy véli, hogy Ukrajnának el kellene ismernie a Krímet orosz területként. Hozzátette, hogy a Donbasszban is új népszavazást kellene tartani nyugati megfigyelők bevonásával, hogy meghatározzák annak sorsát.

A volt miniszterelnök a továbbiakban a béke emberének nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Berlusconi elismerte, hogy megpróbálta elérni Putyint, amikor február végén kirobbant a konfliktus Moszkva és Kijev között, de telefonon nem tudta elérni.

Berlusconi szavai dühös reakciót váltottak ki az olasz politikusokból. Carlo Calenda volt olasz gazdasági miniszter gyorsan azzal vádolta Berlusconit, hogy “Putyin propagandáját terjeszti, tekintet nélkül a következményekre”. Azt is állította, hogy minden koalíciós kormány halálra van ítélve, ha nem tud közös külpolitikai irányvonalban megállapodni. Berlusconi Forza Italia pártja jelenleg Giorgia Meloni olaszországi testvéreivel és Matteo Salvini Liga pártjával együtt vesz részt a kormánykoalícióban.

Lia Quartapelle demokrata párti törvényhozó “a megadás receptjeként…” bírálta Berlusconi javaslatát. Szerinte maga Berlusconi “nagy problémát” jelent majd Meloni számára, aki nemrég vette át az olasz miniszterelnöki tisztséget.

Berlusconit már korábban is érte kritika, miután azt mondta, hogy születésnapi ajándékként 20 üveg vodkát kapott Putyintól. A Der Spiegel szerint az “ajándék” az uniós szankciók megsértése lehetett. A magazin az EU Bizottság egyik titkárát idézte, aki az Oroszországból az EU-ba irányuló árubehozatalra, köztük a szeszes italokra vonatkozó 2022. áprilisi tilalomra hivatkozott.

Berlusconi a Vespának adott interjújában úgy kommentálta a vitát, hogy akkoriban mindenki “megértette, hogy viccelt”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...