2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Reuters: az USA most Indiát győzködi az orosz olajra kiszabott árplafonról

Az Egyesült Államok “bátorító” tárgyalásokat folytatott Indiával az orosz kőolajra vonatkozó árplafonról, amelyet Washington azért akar bevezetni, hogy korlátozza Moszkva bevételeit és lenyomja a nyersolaj világpiaci árát – jelentette hétfőn a Reuters.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki jelenleg ázsiai útján tartózkodik, azt mondta az ügynökségnek, hogy általában véve pozitív érzéseket táplál a javasolt intézkedéssel kapcsolatban.

“Majd meglátjuk, hogy mire jutnak. Az eddigi beszélgetések általában biztatóak voltak” – idézte Yellen szavait a Reuters.

A jelentésben idézett magas rangú pénzügyminisztériumi tisztviselő szerint India nem tett ígéretet az Egyesült Államoknak az olajárplafonra vonatkozóan, de “nem is fejezte ki ellenségességét ezzel az ötlettel szemben”.

Az USA megpróbálta meggyőzni Indiát és Kínát, hogy csatlakozzanak egy olyan vevőkartellhez, amely árkorlátot szabna az orosz olajra.

Szakértők kételkednek abban, hogy a nemzetek beleegyeznek, mivel jelenleg mindkettő nagy kedvezményekkel vásárolja az orosz nyersolajat. A Wall Street Journalnak adott korábbi interjújában Yellen azt mondta, hogy az orosz olajra javasolt felső határérték még mindig elég nyereségessé tenné az árat ahhoz, hogy az ország folytassa a kitermelést.

A globális energiaárak emelkedése segített Oroszországnak kompenzálni az ország fosszilis tüzelőanyagaira vonatkozó globális korlátozások miatti alacsonyabb exportot. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Oroszország olajbevételei májusban mintegy 20 milliárd dollárra emelkedtek.

Az Egyesült Államok és szövetségesei korlátozni akarják Moszkva bevételeit, hogy így próbálják rákényszeríteni az ukrajnai katonai művelet feladására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...