2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

USA: olyan árplafont szabunk az orosz olajra, hogy azért még megérje nekik termelni

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy korlátozza az orosz olajért fizetendő árat, de olyan szinten, hogy az még mindig elég nyereséges legyen a kitermelés folytatásához – mondta Janet Yellen pénzügyminiszter a Wall Street Journalnak adott, szerdán megjelent interjújában.

“Hallottunk némi aggodalmat azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen leállítaná a kitermelést. Azt mondanám, hogy ennek nem igazán van értelme mint orosz válaszlépés… Azt tervezzük, hogy az árplafont olyan szinten határozzuk meg, amely egyértelműen nyereséges lenne Oroszország számára a termelés folytatásához” – mondta Yellen.

A tisztviselő szerint az árplafon-mechanizmus megkövetelné, hogy minden orosz olajat szállító teherhajó csak akkor kapjon finanszírozást és biztosítást amerikai, brit és európai uniós intézményektől, ha az olaj eladási ára a plafon alatt van. Yellen szerint sok országnak nem lenne más választása, mint elfogadni az árplafont, mivel a világ számos jelentős tengeri biztosítótársasága az EU-ban vagy az Egyesült Királyságban székel.

“Könnyebbé teszi a helyzetet, ha legalább árplafont vezetnek be… De még ha nem is teszik, ez a szankció a nyugati bankokra és biztosítótársaságokra vonatkozik majd, amelyekkel üzletelni fognak, és így őket is érinti. De ez nem árt nekik. Segít nekik” – jelentette ki Yellen.

A washingtoni tisztviselők még nem véglegesítették az árat, mondta Yellen a hét elején Tokióban újságíróknak.

Megjegyezte azonban, hogy Oroszország a múltban hordónként 40 dollár körüli olajárra alapozta költségvetését. Eközben a globális irányadó Brent nyersolajjal szerdán 15:45 GMT körül hordónként 100 dollár körül kereskedtek.

Yellen jelenleg Ázsiában tartózkodik, útja célja, hogy támogatást szerezzen az árkorlátozási mechanizmusnak, amely a lépés támogatóinak reményei szerint segít majd megfékezni Oroszország olajeladásokból származó bevételeit, és következésképpen korlátozza képességét a Nyugat által elítélt, folyamatban lévő ukrajnai katonai művelet finanszírozására.

Yellen a WSJ-nek elmondta, hogy a kínai miniszterelnök-helyettessel, Liu He-vel folytatott virtuális találkozója során már tárgyalt a plafon bevezetésének lehetőségéről.

“Ők [a kínaiak] meghallgatták és készek voltak további megbeszéléseket folytatni velünk erről” – mondta Yellen.

Washington igyekszik meggyőzni Kínát, valamint Indiát arról, hogy szükség van az Oroszország által az olajért kapható ár felső határának meghatározására. Mindkét ország továbbra is importál orosz olajat, és a közelmúltban növelte vásárlásait, hogy kihasználja a Moszkva által kínált nagy árengedményt.

Yellen várhatóan a következő napokban tárgyalásokat folytat az árplafonról Japán, India, Indonézia, Dél-Korea és Szaúd-Arábia tisztviselőivel – jelentette a WSJ egy magas rangú pénzügyminisztériumi tisztviselőre hivatkozva.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...