2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Oroszország több mint 21 milliárd rubelre bírságolta a Google-t

Egy moszkvai bíróság több mint 21 milliárd rubelre (366 millió dollárra) bírságolta hétfőn a Google amerikai technológiai óriáscéget, amiért az nem törölte az ukrajnai konfliktusról szóló tiltott/hamis információkat – jelentette a bíróságról a RIA Novosztyi.

A moszkvai Taganszkij kerületi bíróság forgalmi alapú bírságot szabott ki az informatikai cégre, amiért az ismételten megtagadta az orosz törvények által tiltott információk törlését.

A Roszkomnadzor, a nemzeti internet- és médiafelügyelet korábban felszólította a céget, hogy távolítson el a YouTube-ról minden “félrevezető információt” Oroszország ukrajnai katonai offenzívájával kapcsolatban.

A bíróság döntése előtt a Roszkomnadzor 17 értesítést küldött a Google-nek, amelyben felszólította, hogy tartsa be az orosz törvényeket, de a technológiai óriás nem tett eleget a felszólításnak. A teljes bírság a vállalat és kapcsolt struktúrái oroszországi éves forgalmának egytizedével egyenlő.

Oroszország régóta kritikusan szemléli, ahogyan a külföldi platformok a nemzeti törvényeket sértő online tartalmakat terjesztenek. Tavaly decemberben a Szilícium-völgyi céget 7,2 milliárd rubel (mintegy 98,1 millió dollár) bírsággal sújtották, amiért nem vette le a tiltott tartalmakat, és ez volt az első alkalom, hogy egy IT-vállalatot Oroszországban a bevételéhez kötött büntetéssel sújtottak.

Június végén a Roszkomnadzor kiegészített egy jelentést azzal kapcsolatban, hogy a Google szerinte ismételten elmulasztotta eltávolítani a tiltott elemeket, mondván, hogy a vállalat legalább 7000 “illegális anyagot” nem törölt a YouTube-ról.

A felügyelet akkor azzal vádolta az informatikai óriáscéget, hogy hamis információkat népszerűsít az ukrajnai konfliktusról, valamint olyan anyagokat tárol, amelyek támogatják a szélsőségességet, és arra ösztönzik a gyerekeket, hogy vegyenek részt engedély nélküli tömegtüntetéseken.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...