2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Reuters: az USA az eddigi legnagyobb fegyvercsomagot készít Ukrajna számára

Az amerikai kormány állítólag az eddigi legnagyobb fegyverszállítást készíti elő Ukrajnának, a tisztviselők készek további 1 milliárd dollárnyi katonai segélyt engedélyezni, beleértve fejlett rakéta- és rakétaplatformokat és további lőszereket.

Az új segélycsomagot akár már a jövő héten bejelenthetik – jelentette pénteken a Reuters három meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva. Ezzel a Kijevnek nyújtott teljes amerikai biztonsági támogatás közel 10 milliárd dollárra emelkedne azóta, hogy Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába.

Bár a tisztviselők szerint Joe Biden elnöknek még hivatalosan alá kell írnia a szállítást, a jelenlegi javaslat szerint 1 milliárd dollár értékben szállítanának fegyvereket Kijevnek, köztük további lőszereket a HIMARS rakétarendszerhez, NASAMS föld-levegő rakétákat és akár 50 M113-as páncélozott személyszállítót, annak is állítólag az “orvosi” változatát.

Hétfőn bejelentettek egy külön katonai segélycsomagot Ukrajnának, mintegy 550 millió dollár értékben, amely szintén HIMARS rakétákat tartalmazott.

Washington eddig összesen 16 HIMARS-rendszert küldött Ukrajnának, olyan nagyobb hatótávolságú platformokat, amelyek alkalmasak orosz területen belüli célpontok támadására. Bár Moszkva azt állította, hogy a fegyverek egy részét már eltávolította a harctérről, amerikai katonai tisztviselők vitatták az orosz beszámolót, és ragaszkodtak ahhoz, hogy Kijev HIMARS-ai sértetlenek maradtak.

Az újabb nagyszabású fegyverszállításra a Pentagon azon döntése után került sor, amely szerint az amerikai katonai személyzetnek lehetővé teszi, hogy sebesült ukrán katonákat kezeljenek egy nagy, amerikai vezetésű nyugat-németországi kórházban, bár ennek a megállapodásnak a logisztikája továbbra sem világos, mivel a létesítmény több mint 1000 mérföldre van Ukrajna fővárosától és még távolabb a Donbassz aktív harci zónáitól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...