2023, március 31.
9.3 C
Budapest
-1.3 C
Moszkva

Az USA abszurd módon Oroszországra próbálja hárítani a felelősséget az élelmiszerválságért

Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete abszurdnak minősítette Washington azon kísérleteit, hogy Oroszországra hárítsa a felelősséget a globális élelmiszerválságért.

“Abszurdak azok a kísérletek, hogy minden felelősséget Oroszországra hárítsanak. Mint mindig – itt is rengeteg hazugság van. A nyilatkozatok szakszerűtlenek, a helyzet megfelelő elemzése és megértése nélkül, vagy inkább a probléma lényegének megértésére irányuló szándék hiánya” – mondta az orosz követ pénteken, amikor arra kérték, kommentálja Samantha Power, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség vezetőjének közelmúltbeli kijelentéseit.

Az orosz nagykövet szerint a mezőgazdasági termékek hiányát a világjárvány következményei, az ellátási láncok megszakadása, az infláció, a felgyorsult urbanizáció, a felhalmozódott talajfáradtság, az éghajlatváltozás és más tényezők okozzák.

“Külön helyet foglal el ebben a sorban az illegális oroszellenes szankciók `sorozata’. A korlátozásokat szándékosan arra tervezték, hogy összezavarják és megfélemlítsék a külföldi vállalatokat, és a lehető legjobban megnehezítsék az orosz vállalatokkal való együttműködésüket” – idézte Antonovot az orosz nagykövetség a Telegram-csatornáján.

Antonov szerint ennek ellenére Oroszország kitart az élelmiszerbiztonság megerősítésére irányuló erőfeszítései mellett.

Oroszország 2003 óta járul hozzá az ENSZ Világélelmezési Programjának alapjához. Az ország megbízható és felelős termékszállítóként lép fel a világ mezőgazdasági piacán – mondta. Oroszország aktívan együttműködik külföldi kollégáival – tette hozzá Antonov. Utalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közelmúltbeli afrikai körútjára, nevezetesen Egyiptomba, a Kongói Köztársaságba, Ugandába és Etiópiába. Lavrov körútja során Oroszország partnerei megerősítették a találkozók gazdag, kölcsönösen előnyös és gyümölcsöző jellegét – mondta Antonov.

“Washington, úgy tűnik, nem tudott megbékélni azzal, hogy hiányzik az ukrajnai kikötőkből származó gabona és élelmiszerek biztonságos szállításáról szóló július 22-i négyoldalú kezdeményezés résztvevői közül. Jelzésértékű, hogy az amerikai tisztviselők általában véve inkább nem beszélnek az orosz mezőgazdasági termékek exportjának előmozdításáról szóló, Oroszország és az ENSZ közötti memorandum ugyanazon a napon történő aláírásáról” – jegyezte meg Antonov.

“A magunk részéről csak üdvözölni tudjuk a Fekete-tengeren keresztüli mezőgazdasági szállítmányok újraindítását. Reméljük, hogy az ukrán fél és a nyugati kurátorok nem próbálják majd aláásni ezt a folyamatot, ahogyan azt is, hogy abbahagyják a `szentek’ színlelését, amikor az éhező fejlődő országok ellátásának prioritásáról van szó. Végül is, amennyire tudjuk, a ma reggel ukrán kikötőket elhagyó három szárazáru-szállító hajó közül kettő Európába tart” – zárta az orosz diplomata.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó