2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Az USA abszurd módon Oroszországra próbálja hárítani a felelősséget az élelmiszerválságért

Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete abszurdnak minősítette Washington azon kísérleteit, hogy Oroszországra hárítsa a felelősséget a globális élelmiszerválságért.

“Abszurdak azok a kísérletek, hogy minden felelősséget Oroszországra hárítsanak. Mint mindig – itt is rengeteg hazugság van. A nyilatkozatok szakszerűtlenek, a helyzet megfelelő elemzése és megértése nélkül, vagy inkább a probléma lényegének megértésére irányuló szándék hiánya” – mondta az orosz követ pénteken, amikor arra kérték, kommentálja Samantha Power, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség vezetőjének közelmúltbeli kijelentéseit.

Az orosz nagykövet szerint a mezőgazdasági termékek hiányát a világjárvány következményei, az ellátási láncok megszakadása, az infláció, a felgyorsult urbanizáció, a felhalmozódott talajfáradtság, az éghajlatváltozás és más tényezők okozzák.

“Külön helyet foglal el ebben a sorban az illegális oroszellenes szankciók `sorozata’. A korlátozásokat szándékosan arra tervezték, hogy összezavarják és megfélemlítsék a külföldi vállalatokat, és a lehető legjobban megnehezítsék az orosz vállalatokkal való együttműködésüket” – idézte Antonovot az orosz nagykövetség a Telegram-csatornáján.

Antonov szerint ennek ellenére Oroszország kitart az élelmiszerbiztonság megerősítésére irányuló erőfeszítései mellett.

Oroszország 2003 óta járul hozzá az ENSZ Világélelmezési Programjának alapjához. Az ország megbízható és felelős termékszállítóként lép fel a világ mezőgazdasági piacán – mondta. Oroszország aktívan együttműködik külföldi kollégáival – tette hozzá Antonov. Utalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közelmúltbeli afrikai körútjára, nevezetesen Egyiptomba, a Kongói Köztársaságba, Ugandába és Etiópiába. Lavrov körútja során Oroszország partnerei megerősítették a találkozók gazdag, kölcsönösen előnyös és gyümölcsöző jellegét – mondta Antonov.

“Washington, úgy tűnik, nem tudott megbékélni azzal, hogy hiányzik az ukrajnai kikötőkből származó gabona és élelmiszerek biztonságos szállításáról szóló július 22-i négyoldalú kezdeményezés résztvevői közül. Jelzésértékű, hogy az amerikai tisztviselők általában véve inkább nem beszélnek az orosz mezőgazdasági termékek exportjának előmozdításáról szóló, Oroszország és az ENSZ közötti memorandum ugyanazon a napon történő aláírásáról” – jegyezte meg Antonov.

“A magunk részéről csak üdvözölni tudjuk a Fekete-tengeren keresztüli mezőgazdasági szállítmányok újraindítását. Reméljük, hogy az ukrán fél és a nyugati kurátorok nem próbálják majd aláásni ezt a folyamatot, ahogyan azt is, hogy abbahagyják a `szentek’ színlelését, amikor az éhező fejlődő országok ellátásának prioritásáról van szó. Végül is, amennyire tudjuk, a ma reggel ukrán kikötőket elhagyó három szárazáru-szállító hajó közül kettő Európába tart” – zárta az orosz diplomata.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...