2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Reuters: az Európai Bizottságnak nincs pénze az ukrán gabonaexport támogatására

Az Európai Bizottságnak nincs pénze az ukrán gabonaexport támogatására, az EU egyes tagjai pedig egyébként is ellenzik az ötletet – jelentette csütörtökön a Reuters.

Brüsszel tavaly megszüntette az ukrán termékekre kivetett vámokat és kvótákat, hogy támogassa az országot az Oroszország elleni harcban. Oroszország 2022 júliusában beleegyezett abba, hogy biztonsági garanciákat kínál az ukrán gabonát a Fekete-tengeren keresztül szállító kereskedelmi hajóknak. Az alku a hónap elején meghiúsult, mivel Moszkva nem kapta meg az ígért enyhítést a saját élelmiszer- és műtrágya-kereskedelmét érintő szankciókkal kapcsolatban.

Kijev keresi a módját annak, hogyan kompenzálhatná a fekete-tengeri útvonal elvesztését, és azt szeretné, ha az EU fizetne érte.

Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi vezetőnek írt múlt heti levelében az ukrán kormány pénzügyi támogatást kért a szállítási költségek egy részének fedezésére az úgynevezett “szolidaritási folyosókon” keresztül, amelyek az ukrán termékeket az EU-n keresztül szállítják – írja a Reuters.

A kért kompenzációt tonnánként 30-40 dollárra becsülték, és az olcsóbb fekete-tengeri útvonal és az alternatívák közötti különbség fedezésére szánták.

Tavaly a kijevi gabonaexport mintegy 40%-a a már megszűnt tengeri útvonalon keresztül ment. A Szolidaritási Folyosókon keresztül szállított áruk mennyisége 2022 májusa óta, amikor is létrehozták, több mint 45 millió tonna volt.

“Még nem találtunk megoldást a gabonaszállítás támogatására. Az emberek már tavaly óta vakarják a fejüket” – mondta egy forrás a hírügynökségnek a bizottság problémáiról.

Egy másik forrás szerint a költségvetés félidős felülvizsgálata után lehet további forrásokat elkülöníteni, ami valószínűleg hónapokat vesz igénybe. Egyes uniós tagállamok azonban elvi szinten ellenzik a javaslatot, arra hivatkozva, hogy vita van az ukrán gabona unióba irányuló exportjának jelenlegi részleges tilalma miatt.

Öt kelet-európai tagállamban a gazdák tömegesen tiltakoztak, miután az olcsó ukrán élelmiszerek elárasztották piacaikat, és lefelé nyomták az árakat. Májusban nyomást gyakoroltak a Bizottságra, hogy hagyja jóvá a nemzeti szinten bevezetett ideiglenes tilalmakat, és fizessen kártérítést az érintett mezőgazdasági termelőknek.

A korlátozás szeptember közepén jár le, de a csoport az év végéig meg kívánja hosszabbítani. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten “Európa-ellenesnek” minősítette a törekvést, és felszólította Brüsszelt, hogy ne engedjen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó