2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Reuters: az egekbe szöktek India orosz olaj és szénfelvásárlásai

India hatszor annyi orosz szenet importált a szerdáig tartó 20 napban, mint tavaly ugyanebben az időszakban – jelentette szombaton a Reuters. Ugyanezen időszak alatt Újdelhi orosz kőolajimportja több mint 31-szeresére nőtt. Ez a növekedés annak ellenére következett be, hogy az USA sürgette Indiát, hogy ne növelje az orosz energiaforrások vásárlását.

A legfrissebb adatok egy olyan tendencia folytatását jelzik, amely azóta tart, hogy a nyugati országok Moszkva ukrajnai katonai művelete nyomán elzárkóztak az orosz fosszilis energiahordozóktól. Miközben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság felfüggesztette az orosz olaj- és gázimportot, az EU pedig fokozatos embargót hirdetett az orosz szénre és végső soron az orosz olajra is, Oroszország májusban India második legnagyobb nyersolajszállítójává vált, megelőzve Szaúd-Arábiát.

India szénimportjának hatszorosára növekedésével az Oroszországgal folytatott kereskedelem volumene 331,17 millió dollárra emelkedett – írja a Reuters az indiai kormány nem nyilvános adataira hivatkozva. A kőolajimport több mint 31-szeres növekedése ugyanezen adatok szerint 2,22 milliárd dolláros kereskedelmi volument jelent.

India olajvásárlásai Oroszországtól átlagosan 110,86 millió dollárt tettek ki naponta az idézett 20 napos időszakban, ami több mint háromszorosa annak a 31,16 millió dollárnak, amit Újdelhi az azt megelőző három hónapban költött – jegyezte meg a Reuters.

A hírügynökség forrásai szerint az orosz kereskedők “vonzó” árengedményeket ajánlottak az indiai vásárlóknak, és elfogadják az indiai rúpiában és az Egyesült Arab Emírségek dirhamjában történő elszámolásokat is.

Eközben Oroszország azt követelte, hogy a “barátságtalan” országok – nevezetesen a Moszkvával szemben szankciókat bevezető uniós és észak-amerikai országok – rubelben fizessenek az orosz energiáért, és nem kapnak kedvezményt.

India történelmileg szoros kapcsolatokat ápolt Oroszországgal és korábban a Szovjetunióval. Miközben kormánya az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására szólított fel, nem hozott szankciókat Oroszországgal szemben, és tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének márciusi, Moszkva katonai műveletét elítélő szavazásán.

Válaszul az USA fegyverüzletekre vonatkozó ajánlatokkal udvarolt Narendra Modi miniszterelnök kormányának, és sürgette Modit, hogy ne fokozza az orosz üzemanyagvásárlásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...