2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Öt ember meghalt az ukrán ágyúzások során a Donyecki Népköztársaságban

Öt ember meghalt a Donyecki Népköztársaság (DNR) területeit ért ukrán ágyúzásban – közölte szombaton a DNR területi védelme, hozzátéve, hogy további 12-en megsebesültek.

Az áldozatok között voltak olyan mentőmunkások, akik az első csapások által okozott tüzeket jöttek oltani, de aztán maguk is újabb tűz alá kerültek, aminek következtében ketten meghaltak és hárman megsebesültek – közölte a DNR.

“Vigyázzanak magukra és a családjukra, próbálják meg nem elhagyni az otthonaikat, ha nem szükséges. Az ágyúzások alatt ne hagyják el az óvóhelyet” – közölte a területvédelem.

Húsz perccel e figyelmeztetés után újabb figyelmeztetést tettek közzé.

“Az ukrán fegyveres alakulatok továbbra is lövik Donyeck Vorosilovszkij kerületét. A nap folyamán mintegy 50 darab 155 mm-es kaliberű, a városközpontot célzó lövedéket lőttek ki az ukrán fegyveresek Avdejevkában lévő állásaiból” – áll a közleményben.

Donyeck városát az utóbbi időben intenzív heves ágyúzások érték – közölték a helyi hatóságok.

Alekszej Kulemzin donyecki polgármester szerint a csapásokban megrongálódott egy egyetemi épület és közeli lakóházak.

Szintén szombaton a területi védelem közlése szerint öt ember megsérült a DNR délkeleti részén fekvő Komszomolszkoje városában, miután a helyi milíciák elfogtak egy, a jelek szerint a várost célzó ukrán Tocska-U ballisztikus rakétát – közölték a DNR hatóságai.

A csapás egy nappal azután történt, hogy az ukrán erők lőttek egy kórházat Donyeck városában, megrongálva egy gázvezetéket, amely a kórház területén halad keresztül – közölték a DNR hatóságai.

Emellett 77 bányász rekedt a föld alatt, miután az ágyúzások miatt egy helyi bánya áram nélkül maradt – közölte korábban szombaton a területvédelem. Később mindannyiukat kimentették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken “emberiség elleni bűncselekménynek” minősítette a donyecki lakónegyedeket ért csapásokat.

A hét elején több ukrán tisztségviselő, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, megfogadta, hogy “felszabadítja” az ország összes korábbi területét, beleértve a 2014-ben Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint az Oroszország által független államként elismert Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat.

Különleges katonai műveletének elindításakor Moszkva ígéretet tett Ukrajna “nácimentesítésére”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...