2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Reuters: Oroszország lett India második legnagyobb olajbeszállítója

Oroszország májusban India második legnagyobb nyersolajszállítójává vált, mivel Újdelhi feltöltötte készleteit a kedvezményes árú orosz nyersanyagból – jelentette hétfőn kereskedelmi forrásokra hivatkozva a Reuters.

A jelentés szerint az indiai finomítók a múlt hónapban napi mintegy 819 ezer hordó orosz olajat kaptak, szemben az áprilisi mintegy 277 ezerrel.

Irak megőrizte pozícióját India legnagyobb olajszállítójaként, míg Szaúd-Arábia, amely korábban India második legnagyobb exportőre volt, a harmadik helyre csúszott vissza.

Összességében India olajimportja májusban napi 4,98 millió hordót tett ki, ami 5,6%-kal haladta meg az előző hónapot és mintegy 19%-kal az előző év azonos időszakát, mivel a hazai finomítók a növekvő kereslet mellett kénytelenek voltak növelni a termelést.

Sok olajfelvásárló kezdte el mellőzni az orosz olajat, mivel az országot szankciókkal sújtották válaszul a február végén indított ukrajnai katonai hadműveletére. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok odáig ment, hogy teljes embargót rendelt el az orosz olajra, és néhány hónapon belül az EU is tervezi ezt a lépést. Oroszország viszont rekord árengedményeket kínált olajára, hogy vásárlókat vonzzon, ami arra késztette Kínát és Indiát, hogy fokozzák vásárlásaikat.

Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok megszakítására irányuló nyugati felhívások ellenére India azt mondta, hogy szüksége van a további olajkészletekre, hogy elkerülje az üzemanyagárak emelkedését otthon, és megjegyezte, hogy az orosz import az ország teljes olajszükségletének csupán töredékét teszi ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...