2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva
Array

Rákapcsolták az országos hálózatra az új 3+ generációs atomreaktort Oroszországban

Az üzembe helyezési folyamat újabb lépéseként próbaüzemben rákapcsolták az országos hálózatra a novovoronyezsi atomerőmű új és egyben a világ első, 3+ generációs reaktorát péntek hajnalban.

Az első rákapcsolódási teszt sikeres volt, a reaktor mintegy 240 megawattos villamos teljesítményszinten rövid ideig üzemelt.

A novovoronyezsi atomerőmű 6-os blokkja a 3+ generációs új orosz reaktortípus első tagja. Az 1200 megawatt teljesítményű atomreaktor a legnagyobb egységteljesítményű orosz nyomottvizes blokk, amelyből 34-et rendeltek a világon. Ilyen típusú reaktorból létesül majd kettő Pakson is.

A több orosz atomerőművet, köztük a novovoronyezsit is működtető Roszenergoatom társaság tájékoztatása szerint a blokkot moszkvai idő szerint pénteken hajnali 3 óra 35 perckor kapcsolták rá a hálózatra, próbaüzemben járatva meg a generátort – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyar kommunikációs partnere, a Kotimex PR.

Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a teszt után. Úgy fogalmazott, hogy a bokk építési munkálatait megbízhatóan és biztonságosan végezték a kivitelezők, a reaktort működtető személyzet pontosan tudja és végzi a feladatát, az új blokk berendezései megbízhatóan és biztonságosan működnek.

Az új blokk üzembe állításával másfélszeresére nő a novovoronyezsi atomerőmű termelése. Az ipari méretű energiatermelés várhatóan az év végén kezdődik meg, amikorra elvégzik az összes szükséges üzemi próbát.

Oroszországon kívül máshol is épülnek 3+ generációs atomerőművek – az Egyesült Államokban, Franciaországban és Kínában is -, ám a novovoronyezsi 6-os blokk az első új generációs blokk, amely megkezdte az energiatermelést.

A 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokk innovatív megoldások egész sorát vonultatja fel, műszaki és gazdasági mutatói az elődeinél jobbak, működése teljességgel biztonságos, mindenben megfelel a fukusimai katasztrófa után szigorított nemzetközi biztonsági követelményeknek. A blokktípust számos passzív biztonsági rendszerrel szerelték fel, amelyek teljes áramkimaradás esetén a kezelőszemélyzet beavatkozása nélkül is képesek működni.

MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...