2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin vidéken, Medvegyev Moszkvában karácsonyozott

Vlagyimir PutyinOroszországban január 7-én pénteken ünneplik a karácsonyt. Országszerte több ezer templomban és kolostorban tartanak ilyenkor istentiszteletet. A hagyományokhoz híven az elnök Moszkvában, míg a miniszterelnök egy vidéki templomban vesz részt az ünnepi misén. Dmitrij Medvegyev államfő a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban vett részt Kirill Moszkva és minden orosz pátriárkájának istentiszteletén. Vlagyimir Putyin kormányfő pedig a Tver régióban található észak-nyugat oroszországi Turginovoba látogatott el. A tartományi levéltárból kiderül, hogy Putyin szülei valószínűleg erről a településről származnak.

Csütörtökről péntekre virradó éjjel Kirill pátriárka ünnepi üzenetét több orosz tévécsatorna is élőben közvetítette. Moszkva és minden oroszok pátriárkája beszédében kitért a közelmúltban történt etnikai zavargásokra is. Elmondta, hogy szolidaritás szükséges multikulturális társadalomnak, hogy együtt éljenek és dolgozzanak. Medvegyev elnök feleségével érkezett a székesegyházba. Moszkvában mintegy 260 templomban 90 ezer ember vett részt az ünnepi istentiszteleteken. A legtöbb hívő mintegy 5 ezer ember a Megváltó Krisztus Székesegyházba látogatott el. A rendőrség tájékoztatása szerint rendbontás nélkül zajlott a karácsony este egész Oroszországban. január 7-i karácsony előtt a hívők böjtölnek, utána 12 napig megemlékeznek a templomokban Krisztus megszületéséről. A Megváltó Krisztus székesegyházba karácsonykor minden évben ellátogat az államfő.

Újévtől az ortodox karácsony utánig – idén január 9-ig – néhány éve munkaszünettel is ünnepelhetnek az orosz emberek: senki nem dolgozik a kereskedelmen kívül, és az újságok sem jelennek meg.

Kirill pátriárka ünnepi üzenet:

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS