2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Putyin sajnálatát fejezte ki az orosz sportolóknak, akiket nem tudtak megvédeni a külső támadásoktól

Kifogásolta, hogy a sport összekeveredett a politikával és bocsánatot kért a phjongcshangi téli olimpiára készülő orosz versenyzőktől szerdán Vlagyimir Putyin elnök, amiért az ország vezetése nem tudta őket megvédeni a külső támadásoktól.

“Bocsássanak meg nekünk azért, hogy nem tudtuk önöket ettől elhatárolni” – mondta.

Putyin szerdán a Moszkva közelében lévő Novo-Ogarjovóban találkozott a sportolókkal, akiknek semleges lobogó alatt, nemzeti jelképek nélküli mezben kell majd szerepelniük a téli játékokon, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), bizonyítottnak találta (egy kanadai jogász jelentése alapján, amely egy ember vallomásán alapul. – a szerk), hogy Oroszországban államilag koordinált, szisztematikus doppingolás folyt, és eltiltotta az orosz csapatot a phjongcshangi szerepléstől. A téli olimpián végül 169 “Oroszországból érkezett olimpiai sportoló” és 189 sport-tisztségviselő vehet részt.

Putyin hangsúlyozta, mindenki megérti, hogy ilyen helyzetben nehezebb eredményeket elérni, de arra biztatta a sportolókat, hogy most ne a rosszra gondoljanak, hanem a versenyzésre összpontosítsanak, és tudják, hogy szurkolóik milliói figyelnek rájuk.

“Önöknek és az összes sportbarátnak nem szabad, hogy bármilyen kétsége legyen afelől, hogy Oroszország mindig is kiállt és ki fog állni a minden tekintetben tiszta sport eszménye mellett” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kép: Kreml

Az elnök ígéretet tett arra, hogy az orosz állam támogatást nyújt azoknak a sportolóknak, akik nem tudnak kiutazni az olimpiára. Felhívta a figyelmet arra a “furcsaságra”, hogy a NOB sokak meghívását nem a doppingolással összefüggésben utasította el.

Putyin szerint Oroszország elismeri “tulajdon mulasztásait, hibáit és figyelmetlenségét olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyek lényegesek, kulcsfontosságúak a modern sportban”. Kifejezte reményét, hogy az egyes nemzetközi sportszervezetek nem válnak “egyes országok állami szervezeteinek osztályává”. Mint mondta, Moszkva “tárgyszerű párbeszédet” fog még folytatni ezen szervezetekkel az orosz sportolók olimpiai részvételével kapcsolatban.

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke szerdán kifejezte reményét, hogy a nemzetközi sportközösség és a világ törvényhozásának tagjai “leállítják a sporthivatalnokok azon lépéseit, amelyek az olimpiai mozgalom széthullásához vezetnek”. Matvijenko ekképp kommentálta a Nemzetközi Paralimpiai Szövetség döntését, amely meghosszabbította az orosz szakszövetség eltiltását. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...