2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Kalinyingrád átnevezését és demilitarizálását követelik a lengyelek, itt az orosz válasz

Kalinyingrád kormányzója nevetségesnek minősítette a volt lengyel védelmi miniszter javaslatát az orosz exklávé átnevezésére és demilitarizálására.

Anton Alihanov Kalinyingrád kormányzója a helyi médiának azt mondta, hogy Romuald Szeremietiew javaslata azt mutatja, hogy a lengyel tisztviselő nem ért a geopolitikához, és azzal vádolta, hogy a ruszofóbiában Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel vetekszik.

“Ők bővítik a NATO-t, de nekünk kellene demilitarizálnunk? Úgy vélem, valami nincs rendben a lengyelek gondolkodásával” – mondta Alihanov.

Szeremietiew konzervatív politikus, aki az 1990-es években rövid ideig védelmi miniszter volt, később pedig parlamenti képviselő, korábban interjút adott a lengyel médiának, amelyben Finnország és Svédország NATO-csatlakozási szándékáról és Oroszország reakciójáról, valamint a Lengyelországgal közös határon fekvő orosz exklávé, Kalinyingrád jövőjéről beszélt.

“Azt kell kérnünk, hogy Kalinyingrádot ne nevezzék többé a bűnöző Kalinyinről, aki társtettese a katyni mészárlásnak” – mondta.

A katyni mészárlás mintegy 22 ezer lengyel, többségükben katonatiszt tömeges kivégzése volt, akiket a szovjet erők 1939-ben Lengyelországban fogtak el, Joszif Sztálin parancsára. Kalinyingrád városát és a körülötte lévő régiót Mihail Kalinyin szovjet tisztviselőről nevezték el, aki a bolsevik és a szovjet kormányban több magas rangú beosztást is betöltött. Tagja volt a Kommunista Párt Politbürójának, annak a végrehajtó testületnek, amely 1940 márciusában parancsot adott a lengyel foglyok megölésére. Számos, az atrocitást részletező szovjet dokumentumot csak jóval a Szovjetunió összeomlása után hoztak nyilvánosságra.

Kalinyingrád átnevezése mellett Szeremietiew azt is szeretné, ha az orosz hadsereget lefegyvereznék a területen. A régió a Balti-tenger partján, a NATO-tag Lengyelország és Litvánia között fekszik, nincs szárazföldi összeköttetése Oroszországgal, és az ország kulcsfontosságú katonai erődítménye.

“Ezt a régiót demilitarizálni kell, mert a NATO nem ülhet a lába közé tett puskaporos hordón” – érvelt a lengyel politikus.

Szeremietiew üdvözölte a NATO tervezett svédországi és lengyelországi bővítését, mondván, hogy az megerősíti a blokkot – és ezen keresztül Lengyelországot -, és a Balti-tengert “NATO-tengerré” teszi. Azt jósolta, hogy Oroszország reakciója az “üvöltésre” és a NATO-szövetségesek atomfegyverekkel való fenyegetésére fog korlátozódni, hozzátette, hogy Ukrajna hamarosan legyőzi az országot megtámadó orosz csapatokat, ami aztán Oroszország összeomlásához és felbomlásához vezet.

Válaszul Alihanov kormányzó azt mondta, hogy Szeremietiew ruszofóbia versenyben van Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, aki nyíltan bírálja Moszkvát. A miniszterelnök egy nemrégiben megjelent véleménycikkében úgy érvelt, hogy Moszkva megpróbálja elpusztítani a Nyugatot, és úgy kellene vele bánni, mint a náci Németországgal a második világháborús vereség után.

Oroszország a NATO-t az USA érdekeit szolgáló ellenséges katonai szervezetnek tartja. Figyelmeztetett, hogy Svédország és Finnország várható csatlakozására katonai lépéssel fog reagálni. Kalinyingrádban jelentős orosz erők állomásoznak, taktikai rakétákkal, amelyek hatótávolsága eléri Dél-Svédországot is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó