2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

A Kreml szerint destabilizálja a helyzetet az amerikai katonák ukrajnai jelenléte

Ingataggá teszi az ukrajnai helyzetet és a politikai rendezést az amerikai katonai kiképzők megjelenése Ukrajnában – figyelmeztetett pénteken az orosz elnöki szóvivő. Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Ukrajna területén, ahol továbbra is rendezetlen a belpolitikai szembenállás, a Délkelet-Ukrajnával kapcsolatos helyzet, és ahol problémákat okoz a minszki megállapodások pontjainak teljesítése, “az ilyen harmadik országból származó kiképzők, szakemberek” jelenléte természetesen nem járul hozzá a konfliktus rendezéséhez és a kedvező körülmények megteremtéséhez”. Hozzátette, hogy erre Moszkva többször is figyelmeztetett.

Peszkov azzal vádolta Kijevet, hogy nem tartja be a minszki egyezségeket. Nem részletezte, mire gondolt, csak azt javasolta, hogy tanulmányozzák a megállapodásokat, mert ebből kiderül, hogy az ukrán vezetés miben mulasztja el a végrehajtást. Arra az újságírói kérdésre, hogy nincs-e szükség az úgynevezett normandiai négyek – az orosz, a francia, az ukrán elnökök és a német kancellár – újabb találkozójára a megállapodások teljesítésének előmozdítása érdekében, Peszkov azt válaszolta, hogy az ukrajnai konfliktus rendezése a külügyminisztériumok “magas szintjén” folyik.

Az orosz sajtó emlékeztet: Geoffrey Pyatt, Washington ukrajnai nagykövete pénteken egy közösségi portálon számolt be arról, hogy amerikai deszantosok érkeztek Ukrajnába ukrán katonák kiképzése céljából. A diplomata Twitter-oldalán fényképet is közzétett a deszantosok érkezéséről a lembergi (Lviv) repülőtérre. Pyatt közlése szerint a 173-as amerikai deszantos dandár katonái az ukrán Nemzeti Gárda katonáit fogják kiképezni. A nagykövet nem közölte, hány amerikai deszantos vesz részt az oktatásban, és hogy hol fogják ezt végrehajtani. Korábban Arszen Avakov ukrán belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy 290 amerikai deszantos érkezik a Lemberg melletti javorivi gyakorlótérre, s erről előzőleg Petro Porosenko ukrán államfő állapodott meg Joe Biden amerikai alelnökkel.

A nyolchetes kiképzéseken az ukrán Nemzeti Gárda 900 katonája vesz részt. Utána hadgyakorlatot tart az ukrán hadsereg, amelyben a gárda Azov alegysége és az ukrán belügyi katonaság Jaguár és Omega alegységei is részt vesznek – írta az orosz sajtó. Egy hónappal ezelőtt egy kis létszámú, 35 fős brit katonai alegység kezdte meg ukrán katonák kiképzését a dél-ukrajnai Mikolajivban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó