2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Putyin: forradalmi, hatalmas változások előtt állunk, a világtörténelem új korszaka közeledik

A világtörténelem új korszaka közeledik, és csak a “valóban szuverén” államok lesznek képesek sikeresek a megváltozott környezetben – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin egy üzleti fórumon felszólalva azt állította, hogy “valóban forradalmi”, “hatalmas” változások vezetnek majd egy új, “harmonikusabb, igazságosabb, közösségközpontúbb és biztonságosabb” világrend megteremtéséhez.

Ebben az új korszakban “csak a valóban szuverén államok képesek biztosítani a magas növekedési dinamikát” – mondta.

A “szuverenitás” kifejezés alatt az orosz elnök “a nemzeti fejlődés, és így minden egyes ember egyéni szabadságát”, valamint “az állam technológiai, kulturális, szellemi, oktatási életképességét” és “a felelős, aktív és nemzeti gondolkodású, nemzeti orientációjú civil társadalmat” értette.

Az ilyen állam, mondta az elnök, példaként szolgál majd mások számára, amikor “az emberek életének színvonaláról és minőségéről, a hagyományos értékek és a magas humanista eszmék védelméről” van szó.

Ez a fajta világ éles ellentétben áll a nyugati dominanciájú egypólusú világrenddel, amely Putyin véleménye szerint “civilizációnk fejlődésének fékjévé válik”.

A Nyugatot “rasszizmussal és neokolonializmussal” vádolta, mondván, hogy ideológiája “egyre inkább hasonlít a totalitarizmusra”.

Az elnök azzal érvelt, hogy a nyugati elitnek a fennálló világrend megőrzésére tett kísérletei ellenére a változások “visszafordíthatatlanok”.

Putyin már régóta beszél az “egypólusú” világ végéről. Az orosz elnök 2007-es híres müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében azt mondta, hogy “a hidegháború után javasolt egypólusú világ nem valósult meg”. Kifejtette, hogy az “egy úr, egy uralkodó” világa nemcsak a rendszeren belül mindenki számára romboló hatású, hanem magára az uralkodóra is.

Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy elhanyagolja a “nemzetközi jog alapelveit”, és hangsúlyozta, hogy az “egyoldalú és gyakran illegitim intézkedések” soha nem oldottak meg semmilyen problémát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter májusban reményét fejezte ki, hogy Moszkva ukrajnai katonai offenzívája, ha befejeződik, arra kényszeríti a nyugati nemzeteket, hogy “hagyjanak fel az úgynevezett egypólusú világ előmozdításával az Egyesült Államok és szövetségesei dominanciája alatt”.

Az új “többpólusú” világ gondolata Nyugaton is szóba került, legutóbb Olaf Scholz német kancellár által.

Moszkva ukrajnai offenzívája után azonban a Nyugat kinyilvánította szándékát, hogy “elszigeteli” Oroszországot, és kemény szankciókat vezetett be ellene. Oroszország úgy tekint ezekre az intézkedésekre, mint a nyugati törekvések újabb megnyilvánulására, hogy “megfékezzék” és fenntartsák a fennálló világrendet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...