2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Putyin az olajpiaci helyzetről tárgyalt a szaúdi koronaherceggel

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonbeszélgetést folytatott, és megvitatták a globális olajpiaci helyzetet – közölte a Kreml sajtószolgálata.

“Mindkét fél pozitívan értékelte a baráti kapcsolatok elért szintjét. A kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseit vitatták meg, különös tekintettel a kölcsönösen előnyös kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővítésére. A világ olajpiacának jelenlegi helyzetét részletesen megvitatták” – áll a közleményben.

A vezetők hangsúlyozták, hogy az OPEC+ keretein belül folytatni kell a koordinációt, és megjegyezték, hogy a szövetség tagjai következetesen teljesítették a globális energiapiac egyensúlyának fenntartására vonatkozó kötelezettségeiket.

Putyin és bin Szalmán az asztanai folyamatot garantáló országok teheráni találkozójának eredményére tekintettel véleményt cseréltek a szíriai helyzetről is, és megállapodtak a különböző szintű kapcsolatok folytatásában.

A G7-országok aktívan vizsgálják annak lehetőségét, hogy árplafonot vezessenek be az orosz olajra, valamint más, Moszkva exportbevételeit korlátozó intézkedéseket. Mindezidáig azonban nem sikerült ezt megtenniük, sem embargóval – többek között az Európai Unió által -, sem a külföldi vállalatok önkéntes elutasításával. Egy nappal korábban az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy decemberre plafont kíván szabni az olajárakra.

Mint Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, Oroszország nem fog olajat szállítani, ha az árplafon bevezetésekor kiderül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...