2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Oroszország leállítja az olajszállításokat, ha bevezetik az árplafont ellenük

Oroszország leállítja a globális olajexportot, ha a nyugati árkorlátozás miatt veszteségessé válik a termelés folytatása – mondta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes csütörtökön az orosz Pervij Kanal csatornának.

“Ha ezek az árak, amelyekről beszélnek, alacsonyabbak, mint az olajkitermelés költségei… természetesen Oroszország nem fogja biztosítani ennek az olajnak a világpiacra szállítását, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem fogunk negatív profittal dolgozni” – magyarázta a Novak.

A G7-országok június végén állapodtak meg az orosz olaj árának korlátozásáról, amely ötletet először Washington vetette fel, hogy korlátozza Oroszország energiaexportból származó bevételeit. A Bloomberg szerint az intézkedés támogatói arról tárgyalnak, hogy az orosz exportért fizetett árat az ország olajának biztosításába és szállításába történő beavatkozással korlátozzák. A terv szerint csak azokat a nyersanyagokat és olajtermékeket lehetne biztosítani és szállítani, amelyek értéke nem haladja meg az árplafont.

Fumio Kishida japán miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy az árplafon felső határát az orosz olaj jelenlegi piaci árának mintegy felében határoznák meg. Júniusban az Urál olaj hordónkénti átlagára 87,25 dollár körül volt. Az erről szóló megbeszélések azonban még folynak, és az árplafonról még nem született végleges döntés.

Oroszország úgy véli, hogy az árplafon tovább emelné a globális olajárakat. Vlagyimir Putyin elnök nemrég azt mondta, hogy a nyugati országok “ugyanarra a gereblyére lépnek”, mint az orosz gázról történő lemondás esetében.

“Az eredmény ugyanaz lesz – az olajárak az egekbe szöknek” – mondta.

Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt jósolta, hogy az olaj ára akár a 300-400 dollárt is meghaladhatja hordónként, ha a Nyugat végigviszi a tervet.

“Jelentősen kevesebb olaj lesz a piacon, és az ára sokkal magasabb lesz” – figyelmeztetett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...