2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Botrány tört ki Lengyelországban az ukrán zászlók miatt

Lengyel fiatalok képviselői tiltakoztak Wroclawban a tömegközlekedési eszközökre kifüggesztett ukrán zászlók miatt – számol be a Wirtualna Polska.

Az akciót a Lengyel Korona Konföderáció ifjúsági konferenciájának résztvevői szervezték, amelyet július 19-én tartottak Wroclawban. Az aktivistákat felháborította, hogy a lengyel zászlók helyett ukrán zászlók jelentek meg a buszokon és villamosokon.

“Nem akarjuk Lengyelországot Ukropóliává változtatni, és nem hagyjuk, hogy a kormányunk ezt tegye” – mondták a tüntetők, akik a wrocławi személyszállító vállalat székhelye előtt gyűltek össze.

Petíciót nyújtottak be, amelyben követelték, hogy a tömegközlekedési eszközökön tűzzék ki a lengyel zászlókat.

“Mint konföderáció, azt akarjuk, hogy Lengyelország lengyel legyen, ne pedig a “szivárványos”, “baloldali” vagy a brüsszeli eurokraták parancsára cselekedjen” – idézte az újság az aktivistákat.

Krzysztof Balawieder, a vállalat vezetője a tüntetőkhöz szólt. Elmondása szerint ő volt az, aki a polgármesterrel egyeztetve engedélyezte az ukrán zászlók kitűzését. Balawieder azt mondta, hogy “csak két oldal van: vagy Oroszország, vagy Ukrajna” – és hozzátette, hogy az irodájában is ott lóg az ukrán zászló.

A lengyel belügyminisztérium szerint február vége óta mintegy négy és fél millió ember érkezett Ukrajnából, mintegy másfél millióan még mindig az országban tartózkodnak.

Ugyanakkor július 1-je óta Lengyelország elkezdte visszavonni a menekülteket segítő programokat: fokozatosan leállították az ukránokat otthonukban befogadó lengyeleknek járó kifizetéseket, megszűnik az ukrán állampolgárok ingyenes utazásának időszaka a tömegközlekedési eszközökön és a vonatokon. A hatóságok azt mondják, hogy ezeket az intézkedéseket arra a feltételezésre alapozzák, hogy az ukránok munkába állnak, és képesek lesznek eltartani magukat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.