2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Putyin: a törekvés az egypólusú világra “csúnyára fordul”

Az egypólusú világ megteremtésére tett jelenlegi kísérletek “az utóbbi időben teljesen csúnya formát öltöttek, amit a bolygó nemzeteinek túlnyomó többsége elfogadhatatlannak tart” – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A megjegyzést akkor tette, amikor az üzbegisztáni Szamarkandban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján találkozott kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel.

A találkozó során Putyin megköszönte Hszinek, hogy Kína kiegyensúlyozott álláspontot képvisel az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Kína bírálta Oroszországot, amiért megtámadta az országot, de az Egyesült Államokat hibáztatta az eszkaláció kiváltásáért a NATO bővítésére irányuló törekvésével.

Putyin megismételte továbbá, hogy Oroszország támogatja az “egy Kína” politikát és Peking szuverenitási igényét Tajvan szigete felett. A kínai kormány azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy aláássa területi integritását azzal, hogy Tajpej egyre inkább különálló nemzetként kezeli, nem pedig Kína önigazgatással rendelkező részeként.

Putyin az SCO-t “a konstruktív és kreatív együttműködés fórumaként” méltatta.

Megjegyezte, hogy a csoport tagjai eltérő kulturális hagyományokkal, gazdasági modellekkel és külpolitikai prioritásokkal rendelkeznek. Az a hajlandóságuk, hogy egyenrangú partnerként, egymást tiszteletben tartva dolgozzanak együtt, viszonylag rövid idő alatt hozzájárult az SCO ismertségének növeléséhez – jegyezte meg az orosz vezető.

“Ez ma már a világ legnagyobb regionális szervezete, amely hatalmas földrajzi teret és bolygónk lakosságának mintegy felét egyesíti” – hangsúlyozta Putyin.

Az SCO egy gazdasági integrációs és bizalomépítő szervezet, amely számos eurázsiai országot, köztük Oroszországot és Kínát egyesíti. További állandó tagjainak listáján India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán szerepel. A tagállamok vezetőinek folyamatban lévő csúcstalálkozóján Irán aláírta a kötelezettségvállalást, hogy megfigyelői státuszából teljes jogú taggá emeli.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...