2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Az olimpiai mozgalom veszélyben van az orosz sportolókkal szembeni bánásmódja miatt

Az orosz sportolók ellen bevezetett sportszankciók az olimpiai mozgalom alapelveit veszélyeztetik, de a Nyugat végül rá fog jönni a helyzet “igazságtalanságára” Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint.

Pozdnyakov csütörtökön Moszkvában találkozott tisztségviselőtársaival és orosz sportolókkal egy olyan eseményen, amelyen belarusz kollégák is részt vettek – egy olyan nemzet, amelyet az ukrajnai konfliktus miatt szintén eltiltottak a nemzetközi versenyektől.

Pozdnyakov célba vette az Oroszországot és Belaruszt sújtó büntetéseket, amelyeket nagyrészt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása nyomán szabtak ki, és amelyek miatt máris felmerült, hogy a két ország sportolói kénytelenek lehetnek kihagyni a 2024-es párizsi olimpiát.

“A fő feladatunk az, hogy világosan nézzük meg ezt a helyzetet a múltunk, a jelenünk és a jövőnk szempontjából, össze kell fognunk és meg kell valósítanunk a 2024-es párizsi olimpián kitűzött céljainkat” – mondta Pozdnyakov a TASZSZ hírügynökség szerint.

“Közösen törekszünk a nemzetközi sportszervezetekkel való párbeszédre, ez megtörtént és meg is fog történni.

“Biztos vagyok benne, hogy ez [a jelenlegi] út zsákutcába fog jutni, ez már a szemünk előtt történik, minden igazságtalanság előbb-utóbb megoldódik” – tette hozzá.

Pozdnyakov megjegyezte, hogy Thomas Bach NOB-elnöknek tisztában kell lennie a sportszankciók gyengítő hatásával, mivel sportolóként személyesen is megérezte azokat, amikor Nyugat-Németország bojkottálta az 1980-as moszkvai olimpiát.

A NOB vezetőjeként Bach azt állította, hogy az orosz és belorusz sportolókkal szembeni jelenlegi eltiltások részben “megvédik” őket a feltételezett ellenségeskedéstől, amellyel országukon kívül szembesülnének, és nem volt hajlandó az intézkedéseket “szankcióknak” nevezni.

Az orosz olimpiai tisztviselő Pozdnyakov – aki négyszeres olimpiai bajnok vívó – vitába szállt ezzel az állásponttal.

“Bár egyes külföldi kollégák az olimpiai mozgalom védelmeként próbálják beállítani ezt a helyzetet, mi nem értünk egyet az ilyen értékeléssel” – mondta az orosz tisztségviselő.

“Ezek valójában szankciók. Minden korlátozás, a szabadság és a tisztességes küzdelem lehetőségének megsértése egyértelműen szankció…”

“Most azt látjuk, hogy az egész világ változásokon megy keresztül, beleértve az olimpiai mozgalmat is. A NOB nem ment át ezen a teszten, a politikai erők, a kollektív Nyugat beavatkozása hasonló szakadást okozott az olimpiai mozgalomban.”

“Az olimpiai mozgalom nagyon heterogén, de a legtöbb nemzeti olimpiai bizottság, furcsa módon, ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy távolságot tartson a politikai befolyásoktól.”

“A másik dolog az, hogy a politikai elit nagy részét azoknak az országoknak a képviselői foglalják el, amelyek állami szinten szankciókat vezetnek be Oroszország ellen. És ez átterjedt a sportolóinkra is” – tette hozzá Pozdnyakov.

Szerdán a kétszeres orosz olimpiai bajnok vívó, Szofja Velikaja az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának képviselőjeként részt vett egy konferenciahíváson, amelyen más nemzetek sportolói bizottságainak kollégáival együtt Bach is részt vett.

Velikaja elárulta, hogy a NOB tisztviselői megfogadták, hogy továbbra is keresik a “megoldást” a honfitársait jelenleg sújtó eltiltásokra, és hozzátette, hogy számos más ország képviselőjétől is támogatást kapott az orosz sportolók visszatéréséhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...